Meki španjolski kozji sir Olavidia male obiteljske sirane Quesos y Besos (Sirevi i poljupci) iz Jaena u Južnoj Španjolskoj proglašen je najboljim sirom na svijetu za 2021. godinu na dodjeli nagrada World Cheese Awards održanoj u španjolskom Oviedu. Na natjecanje je pristiglo 4079 sireva iz 45 zemalja, s pet kontinenata, a suci, njih 250, na kraju su se složili koji je najbolji među njima.

"Jednostavno sam poželio otići u krevet s tim sirom. Ovaj sir me očarao i ukrao mi srce. Ovako nešto dosad nisam kušao. Njegov izgled je jako originalan. Ni u čemu me nije razočarao. Sir je mastan i kremast, zavodljiv, mekan, topao i tješi svakim zalogajem", slikovito je pobjednika opisao jedan od sudaca Jason Hinds.

mejorcheeseawards2021_1-680x541
StoryGourmet Press Olavidia - najbolji sir na svijetu

"Sve što radimo u našoj sirani inspirirano je ljubavlju prema našoj obitelji, uključujući i naziv sirane - Quesos y Besos. Ovo je uistinu poseban trenutak za nas. Naša misija je u sve naše sireve utkati esenciju naše obitelji. Sireve pravimo tek nepunih pet godina, i zato nismo ni očekivali pobjedu", poručila je Silvia Pelaez, glavna majstorica sireva u pobjedničkoj sirani. Njezin ponos, sir Olavidia dozrijevao je uz pomoć bakterije penicillium candidum te u sredini ima prepoznatljiv sloj pepela koštica masline koji mu daje poseban izgled, teksturu i okus, kao i dašak originalnosti.

shutterstock_457204384
Shutterstock Na natjecanje je ove godine pristiglo 4079 sireva iz 45 zemalja

Natjecanje je, kako prenosi CNN, imalo vrlo dramatičan finiš. Za finalni krug glasanja 16 sudaca dobilo je svaki po jedan sir koji mora predstaviti ostalim kolegama i istaknuti sve njegove dobre strane. Potom je tih 16 sudaca koji su sudili u finalu kušalo taj sir te su ga odmah morali ocijeniti ocjenom od 1 do 10. Olavidia je bio zadnji sir koji se kušao i ocjenjivao, te je s osvojena 103 boda preuzeo vodstvo nad mekim sirom francuske sirane Fromagerie Berthaud koji je do tada vodio sa 98 osvojenih bodova. 

Drugo mjesto zauzeo je dakle sir iz Francuske, samo bod iza njega na trećem mjestu je nizozemska gauda sirane Van de Heiden Kaas BV koja je dozrijevala u špilji, dok je četvrti polutvrdi sir Baracska iz Mađarske. U poretkuu finalista još su tri sira iz Nizozemske, još po jedan španjolski i francuski, jedan iz Walesa, dva talijanska, jedan švedski, jedan engleski i jedan japanski. Na ocjenjivanju su sudjelovali i sirevi iz Hrvatske, iz Agrolagune i Sirane Gligora koji su osvojili srebrne i brončane medalje.

shutterstock_121968121
Shutterstock