I u ovom nastavku rubrike Iz Dikine kuhinje pratimo recepte i priče iz bogate povijesti dalmatinske kuhinje, zapisane u istoimenoj knjizi Dike Marjanović-Radice, autorice i vrsne poznavateljice te tradicionalne kuhinje. Donosimo i novi prijedlog jestvenika baziranog na godišnjem dobu, s jelima koja se rade od domaćih namirnica.

Jedna od tih namirnica je i krumpir, za naše podneblje važna namirnica, pogotovo za siromašne obitelji u prvoj polovici prošlog stoljeća jer se lako uzgajao a mogao je prehraniti cijele obitelji. U Hrvatsku je krumpir došao zahvaljujući graničarskim vojnicima krajem 18. stoljeća i od od tada je neizostavni dio prehrane naših krajeva. Krumpir je, uostalom, jedna od najbogatijih i najhranjivijih namirnica na svijetu. Bogat je vitaminima B i C, fosforom, magnezijem, kalijem i niacinom a ima i više iskoristivog željeza od bilo kojeg drugoga povrća. Ne sadrži kolesterol i masnoće ali zato sadrži složene zdrave ugljikohidrate i vlakna.

profimedia-0344898060
Profimedia 

U našim krajevima se priprema na razne načine, a kad pogledamo u “Dalmatinsku kuhinju”, vidjet ćemo brojne recepte u kojima je krumpir u glavnoj ulozi. Neki od tih recepata su i kruh od krumpira, krumpir na brudet, krumpir s peršinom, krumpirovi roščići, krumpirova savijača, dušeni krumpir te juha od krumpira čiji recept, po uzoru na onaj iz kuharice Dike Marjanović-Radice, donosimo u nastavku. No, prvo pogledajte još jedan prijedlog jesenskog jestvenika iz “Dalmatinske kuhinje”:

RUČAK:
Juha od krumpira
Brudet od bodeljke
Pečene punjene rajčice
Grožđe, lubenice

VEČERA:
Pečene tikvice na gradele
Prženi oslić
Grožđe, sir

Juha od krumpira
Sastojci:
50 dkg krumpira
sol
lovorov list
mast
ulje
brašno
luk
dvije rajčice
mažuran
dvije kobasice

Priprema:
Krumpir narezati na male kockice te ga skuhati u slanoj vodi. U vodu ubaciti i pola lista lovora. Za zgušnjavanje napraviti zapršku od masti, ulja i brašna. U sve dodati i rajčice, malo narezanog luka te nekoliko listića mažurana. Kuhati dok sve ne omekša, pasirati po želji i poslužiti sa prženim kruhom te prethodno ispečenim kobasicama.