Kako smo već pisali, danas je svjetski dan espressa i tim povodom donosimo i recept za jedan klasik među desertima - tiramisu. Riječ je o vjerojatno najpoznatijoj slastici koja u sebi sadrži kavu, ima veliki broj poklonika diljem svijeta pa tako i na našem području a priprema nije komplicirana a ni dugotrajna.
Obilježite današnji dan espressa i napravite ovaj ukusni desert!

Sastojci:
6 velikih žumanjaka
200 g šećera
6 žlica tamnog ruma
1.5 šalica mascarponea, iz hladnjaka
1 šalica masnog vrhnja, iz hladnjaka
1 šalica kipuće vode
1 žlica instant espresso praha
1 paket piškota za tiramisu
Nezaslađeni kakao u prahu za posipanje

profimedia-0414025347
Profimedia 

Priprema:
Prvo pripremite posudu za pečenje koju ćete lagano nauljiti i staviti sa strane. Postavite veliku zdjelu otpornu na toplinu iznad posude s proključalom voodm kako biste napravili dvostruki kotao (zdjela bi trebala biti na rubu posude, a dno ne smije dodirivati površinu vode). U zdjeli umutite žumanjke i 3/4 šalice šećera. Nastavite miješati dok se šećer ne otopi, smjesa se malo poveća u volumenu i dobije svijetlo žutu boju. Postupno umiješajte 4 žlice ruma i nastavite miješati brzo oko 10 minuta, dok smjesa ne postane gusta, pjenasta i blijedožuta. Možete koristiti i ručni mikser. Potom izvadite posudu i ostavite je sa strane dok se ne ohladi na sobnu temperaturu. Ručnim mikserom mutite mascarpone na srednjoj brzini 15 do 30 sekundi, dok se ne izgladi i ne omekša. Pazite da se ne pretuče jer će se mascarpone odvojiti i postati zrnast.

I dalje mikserom na srednjoj brzini, postupno dodajte kremu u tankom, sporom mlazu dok se sve ne sjedini. To bi trebalo trajati minutu ili dvije. Zaustavite mikser i ostružite posudu. Nastavite miksati na srednjoj i visokoj brzini još 30 do 60 sekundi, dok smjesa ne postane čvrsta. Zatim dodajte šlag, prvo 1/3 a onda i ostatak.
U širokoj, plitkoj posudi umutite preostali šećer, rum, kipuću vodu i espresso te mniješajte dok se sve ne sjedini.

Sad sastavite tiramisu - umočite jednu po jednu piškotu u tekućinu sa espressom. Zatim na dno posude za pečenje složite umočene piškote u redove. Kada završite sa slojem, po vrhu premažite pola smjese mascarponea, zatim opet poslažite piškote i po vrhu rasporedite preostali mascarpone.
Pokrijte tiramisu i stavite u hladnjak na najmanje 8 sati ili do 24 sata kako bi se tiramisu stegnuo i da bi piškote omekšale. Prije posluživanja pospite kakaom.