Danas 23. studenog je svjetski dan espressa što je odličan povod da pišemo malo o tom omiljenom toplom napitku koji u trenu vraća energiju. Dolazi iz susjedne nam Italije gdje ga piju i nekoliko puta dnevno a sama riječ espresso na talijanskom znači ‘na brzinu’. Počeo se piti krajem 19. stoljeća, u pravilu je gotov za 23-25 sekundi, a šalica ne smije biti vruća niti hladna. Radi se od sedam grama kave, 25 ml vode između 88 i 92 stupnja, nakon čega se dobije 30 kubičnih centimetara espressa ili dva do tri gutljaja. Mora imati smeđu kremu, boje lješnjaka a poslužuje se obavezno uz čašu vode.

profimedia-0092307510
Profimedia 

Prije pojave aparata za espresso, espresso je bio jednostavno kava koja se pripremala izričito za osobu koja ga je naručila. Pravio se i od pečenog i svježe mljevenog graha. Šalica se skuhala neposredno prije posluživanja i u kasnim 1800-ima ova je praksa bila uobičajena u kafićima i restoranima. No onda na scenu stupa Talijan Luigi Bezzera koji je krajem 19. stoljeća izumio prvi uspješni aparat za espresso. Upravo njemu u čast slavi se Svjetski dan espressa jer zahvaljujući njemu te, posljedično, novijim tehnologijama, dobili smo gušći, intenzivniji napitak kao i kremastu pjenu na vrhu zvanu crema. Upravo ti bogatiji okusi i arome stvaraju svima nad danas poznati ukusni latte, mochas, cappuccino, macchiato i mnoge druge kreacije od kave.
Valja znati i da možemo koristiti espresso kao podlogu za druge ukusne kreacije od kave pa smo već tako pisali i o likeru od kave kao i o espresso martiniju.

Espresso martini
Profimedia Espresso martini

Intenzivan okus espressa pogodan je i u kulinarstvu. Naime, tamo gdje se kava može izgubiti kada se pomiješa s drugim okusima, espresso ostaje živ. Pomiješajte ga s krem sirom, šećerom i brašnom za cheesecake. Dodajte ga u ladyfingers i napravite tiramisu. Mnogi deserti zahtijevaju espresso, primjerice sladoled i crème brûlée.