Da nije baš pametno jesti sirovu piletinu, nije neka novost. Također, vjerujemo da znate da gljive ne jedemo čim ih uberemo, ravno iz zemlje. Tu je i sirovi krumpir - njega smo jeli jedino ako smo htjeli izbjeći odlazak u školu zbog naglog porasta temperature. Dakle, dobro znamo da i njega treba skuhati ili sipeći prije konzumacije. No, za neke od sljedećih namirnica možda i ne znate da ih je izuzetno važno dobro termički obraditi prije nego ih odlučite jesti.
Pa, krenimo redom:

profimedia-0273001883
Profimedia 

GRAH

I dok je kuhani grah prava poslastica, jedenje sirovog pa i nedovoljno kuhanog graha može vas odvesti u bolnicu. Naime, termički nedovoljno obrađen, može vam uzrokovati proljev i teško povraćanje. Sadrži fitohemaglutinin koji je prirodno prisutan u mnogim biljkama, ali kada dosegne visoke razine potencijalno djeluje kao toksin. Kako biste izbjegli potencijalno trovanje, sirovi grah je dobro namakati najmanje pet sati, potom ga ocijediti i kuhati u slatkoj vodi najmanje pola sata.

profimedia-0011995133
Profimedia 

GORKI BADEMI

Bademi su superhrana, prepuna hranjivih tvari i vitamina. To je točno ali kad govorimo o slatkim bademima. Gorki bademi su potpuna suprotnost i kada nisu pravilno kuhani, mogu vas ubiti. Studije su pokazale da postoji "široki raspon koncentracija cijanida u uobičajeno dostupnim gorkim bademima." doduše, sirove bademe baš i ne možete kupiti na svakom koraku ali ih zato možete ubrati. Bolje nemojte…

profimedia-0089684195
Profimedia 

SIROVO MLIJEKO

Ne, ne mislimo na ono mlijeko koje svi pijemo ujutro samo ili s kavom. Mlijeko koje imamo u našim hladnjacima je pasterizirano, što znači da je zagrijano da ubije sve bakterije ili štetna svojstva. Sirovo mlijeko je u biti mlijeko koje nije pasterizirano. To znači da ako ga konzumirate, mogla bi vas dohvatiti listerija, E.coli i salmonela. Kako biste izbjegli bolove u trbuhu, preporučuje se da kupite pasterizirano mlijeko, da držite mliječne proizvode u frižideru te da bacite sve mliječne proizvode kojima je istekao rok trajanja.

profimedia-0257956094
Profimedia 

BOBICE BAZGE

Iako bazga ima brojne ozbiljne prednosti - može pomoći kod prehlade, alergija i probave - štetna je ako se konzumira sirova. Kora, lišće i sirove bobice grma bazge mogu uzrokovati pogoršanje simptoma autoimunih bolesti. Nekuhane bobice bazge mogu dovesti do preaktivnog imunološkog sustava, što izaziva simptome autoimunih bolesti.

profimedia-0433051037
Profimedia 

HRENOVKE

Uvriježeni mit je da, budući da su hrenovke prethodno kuhane, su i potpuno sigurne za jelo i sirove. No, to baš nije pametno. Određeni proizvodi poput hrenovki mogu biti kontaminirani bakterijom Listeria monocytogenes čak i nakon što su obrađeni i zapakirani u tvornici. Stoga hrenovke uvijek podgrijte kako biste uklonili sve kemikalije ili štetne bakterije. Dodajmo još ovdje kako je pametno izbjegavati i sirovu svinjetinu i piletinu jer konzumacija sirove svinjetine može dovesti do trihineloze, infekcije uzrokovane kontaminiranim mesom a sirova piletina može dovesti do trovanja hranom ili trbušnog tifusa.