U sezoni smo jabuka, domaćih, zdravih i tako izdašnih plodova. Jabuke su odličan razlog za pripremu različitih kolača i slastica pa zašto se ne okušati u pripremi recepta jedne od inačica slavne slastice, francuskog tarta s jabukama, Tarte aux Pommes. Odličan odabir za prohladne dane, a oduševit će ako još toplu pitu poslužite uz dodatak sladoleda od vanilije ili svježe tučenog slatkog vrhnja uz malo cimeta u prahu. Istinski jesenski comfort food.

Sastojci:

ZA TIJESTO
125 g brašna
prstohvat soli
žlica šećera
60 g maslaca
1 žumanjak
50 ml slatkog vrhnja

ZA KREMU
700 g jabuka
sok od 1 limuna
1 vrećica vanilin šećer
100 g šećera
1 vrećica praška za puding od vanilije
550 g svježeg sira
100 ml vrhnja za kuhanje
40 g grožđica
3 jaja
80 ml marmelade od marelica

Priprema: pomiješajte brašno, sol i šećer pa dodajte narezani maslac i miješajte dok se sastojci ne povežu. Na kraju umiješajte žumanjak i slatko vrhnje, umijesite tijesto te ga zamotajte u prozirnu foliju i stavite u hladnjak na pola sata.
Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. Okrugli lim za pečenje premažite maslacem, stavite tijesto pa ga izbockajte vilicom. Pecite oko 15 minuta. Oguljene jabuke prerežite napola i očistite. Polovicu količine nareckajte nožem po zaobljenome dijelu, a drugu polovicu narežite na ploškice i nakapajte limunovim sokom. Razdijelite jaja pa žumanjke izmiksajte sa šećerom, vanilin šećerom i praškom za puding od vanilije. Umiješajte sir i vrhnje za kuhanje. Od bjelanjaka istucite snijeg te ga pažljivo umiješajte u smjesu sa sirom.
Na polupečeno tijesto stavite ploškice jabuka, pospite grožđicama te premažite kremom od sira. Zagladite površinu pa po njoj poslažite polovice jabuka. Vratite u pećnicu i pecite još 45 minuta. Ohlađeni kolač prelijte zagrijanom marmeladom.