Dogodilo se i to - presolili ste svoje jelo. No, prije nego ga bacite u smeće probajte ove jednostavne savjete i trikove koji vam mogu pomoći u spašavanju obroka. Jer zašto biste bacali hranu ili je jeli preosljenu ako potencijalna rješenja postoje. Provjerite ih u nastavku!
Dodajte vode
Malo vode moglo bi spasiti stvar. Vodu dodajte polako, uz povremeno zaustavljanje kako biste probali jelo. Kada se voda koristi za pomoć presoljenoj juhi ili umaku, to, naravno, može utjecati na konzistenciju jela onda u tom slučaju dodajte još sastojaka da se obrok zgusne. Odnosno, pogledajte sljedeći korak…
Koristite dodatne sastojke
Ponekad će dodavanje neslanih sastojaka u juhu ili umak pomoći apsorbirati višak slanosti. Škrobna hrana kao što su riža ili rezanci zgusnut će jelo i smanjiti neke od učinaka razrjeđivanja. Također, juhi možete dodati i neslano povrće kako bi upilo dio soli i učinilo jelo krepkim.
Pojačajte kiselost
Malo soka od limuna ili limete pa čak i malo octa mogu ubiti slani okus. Kiselost ovih sastojaka savršen je adut jer ti kiseli sastojci odgovaraju gotovo svim receptima.
Dodajte slatkoću
Jelu možete dodati šećer, med, kondenzirano mlijeko, vrhnje, voće, pa čak i slatko povrće kako bi se spriječila slanost, ovisno o jelu. Tako se tamnijem umaku može dodati tamnosmeđi šećer a u umak od rajčice se može dodati vrhnje.
Šećer i kiseli sastojci dobro funkcioniraju u preslanoj hrani. Počnite s dodavanjem po jedne žličice šećera i octa, a zatim ponavljajte sve dok vaše jelo ne dobije željeni okus.
Dodajte toplinu
Vruće jelo bit će manje slano nego što uistinu jest. Hladnija hrana obično ima slaniji okus. Ako ne možete poslužiti svoj obrok na toplijoj temperaturi, uz njega ponudite topli napitak.