Kava, viski, šećer i šlag, sastojci su koji čine Irish Coffee odnosno irsku kavu, jedan od omiljenijih napitaka tijekom hladnih jesenskih i zimskih mjeseci. Ovaj ukusan napitak možda nema dugu povijest ali ima jako puno obožavatelja diljem svijeta.
Irsku kavu kreirao je u zimu 1943. Joe Sheridan, kuhar u Foynes Portu blizu Limericka u Irskoj. Foynes je u to vrijeme Drugog svjetskog rata postao jedna od najvećih civilnih zračnih luka u Europi, a zatim i zračna baza za transatlantske letove na kojima su se često nalazili političari ali i holivudske svijezde. Zračna baza je obično bila samo usputna stanica za duže letove kako bi se avioni napunili gorivom, a često bi zbog vremenskih prilika putnici morali ostati prenoćiti, zbog čega je otvoren i restoran dostojan poznatih i slavnih gostiju. Jedne večeri, avion se morao vratiti u zračnu bazu Foynes. Kuhar Joe Sheridan se sažalio nad hladnim i umornim putnicima, pa im je odlučio napraviti nešto posebno. Priča kaže da je zavladala tišina dok su svi uživali u ovom slasnom napitku. Potom je jedan od američkih putnika pitao je li to što piju brazilska kava, na što mu je Joe Sheridan odgovorio: “Ne, to je irska kava."
Irska kava je postigla veliki uspjeh i postala je svojevrstan specijalitet aerodroma. Godine 1952., nakon rata, irsku je kavu u SAD uveo putopisac Stanton Delaplane. Govorio je o toj kavi Jacku Koeppleru, barmenu u hotelu Buena Vista u San Franciscu i nagovorio ga da je i sam napravi. No, Jack Koeppler nikako nije mogao svladati jednu stvar a to je kako učinit da šlag ne potone u kavu. Zato je otputovao do kuhara Joea Sheridana, u Limerick u Irskoj, kako bi naučio ispravan način kuhanja ove ukusne kave. Trik je, kako je doznao, bio u dodavanju šećera u napitak jer jedino uz njega šlag može plutati.
Ili, prema riječima Joe Sheridana, irska kava mora sadržavati:
Kremu - bogatu kao irski brogue
Kavu - jaku kao prijateljska ruka
Šećer - sladak kao jezik lopova
Viski - gladak kao duh zemlje
Danas irsku kavu pijemo i toplu i hladnu. Ako se odlučite za hladnu verziju, onda u nju stavite led ali ne nužno i šlag.
Mi vam u nastavku otkrivamo kako originalnu irsku kavu napraviti kod kuće.
Sastojci:
120 ml jake, bogate tople kave
45 ml irskog viskija
2 žličice smeđeg šećera
30 ml lagano tučenog šlaga
Priprema:
Prvo zagrijte šalicu vrućom vodom te u nju stavite šećer a zatim i kavu.
Miješajte dok se šećer ne otopi. Zatim dodajte irski viski i ponovno promiješajte. Na vrh stavite šlag i nemojte više miješati. Živjeli!