Kolač od ruma je uvijek dobra ideja no ako ga malo obogatimo - jer blagdani su pred nama - dobit ćemo sočnu slasticu punu okusa! Riječ je o prilično jednostavnom kolaču koji uključuje sirup od maslaca i ruma ali i med što kolaču daje vlažnost i slatkoću. U nastavku pogledajte recept - sastojke ionako uglavnom imamo kod kuće, a kolač možete poslužiti sa sladoledom od vanilije, šlagom ili uz topli dulce de leche.

profimedia-0266733237.jpg
Profimedia 

Sastojci:

480ml odležanog ruma
500 g brašna za kolače
1 žlica (13 g) praška za pecivo
120 ml punomasnog mlijeka, sobne temperature
1 žličica ekstrakta vanilije
230 g neslanog maslaca, sobne temperature
225 g granuliranog šećera
170 g meda
1 čajna žličica soli
4 velika jaja sobne temperature

Za sirup od maslaca i ruma
225 g meda
113 g slanog maslaca, narezanog na ploške
60 ml vode
1/2 žličice ekstrakta vanilije

profimedia-0201441351.jpg
Profimedia 

Priprema:

Prvo uskuhajte rum - stavite lonac na vatru, dodajte rum i kuhajte 1 minutu. Dugom šibicom ili upaljačem zapalite rum u loncu tako što ćete plamen približiti površini ruma. Ako ne želite zapaliti rum, morat ćete ga kuhati na laganoj vatri 30 minuta, povremeno miješajući. Pustite da plamen gori bez pomicanja lonca. Kako plamen gori, prelazi iz nevidljive ili plave boje u narančastu. Stranice lonca će se jako zagrijati, a rum bi mogao ključati sa strane i lagano se karamelizirati; to je normalno. Nakon 5 minuta gorenja, pažljivo pokrijte lonac poklopcem na 30 sekundi kako biste ugasili plamen. Maknite lonac sa štednjaka i ostavite da se rum potpuno ohladi.

Sad krećemo na kolač. Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva te pripremite (nauljite) kalup za pečenje - onaj za kuglof.
Presavijte komad papira za pečenje na pola, a zatim ga ponovno otvorite. Postavite veliku zdjelu pokraj papira. Brašno i prašak za pecivo ćete prosijati 3 puta prebacujući ih iz zdjele na papir i natrag u zdjelu. To prozrači brašno što je dobro za kolač. Dakle, stavite sitno sito na zdjelu, dodajte brašno i prašak za pecivo. Lagano lupkajte sitom o ruku da prosijate brašno i pustite da propadne kroz sito. Stavite sito na papir, dodajte prosijano brašno iz posude u sito i ponovno prosijte. Nakon što ste prosijali brašno, vratite sito preko posude. Prosijano brašno s papira ubacite u sito i prosijte u zdjelu.

profimedia-0568205680.jpg
Profimedia 

Sad pomiješajte mlijeko, ekstrakt vanilije i pola šalice ruma u zasebnoj maloj posudi i stavite sa strane.

U trećoj zdjeli pomiješajte miskerom neslani maslac, granulirani šećer, med i sol, na maloj brzini 2 minute. Kada smjesa postane glatka, zaustavite mikser i ostružite posudu te opet nastavite miksati, ovaj put na srednjoj brzinom dok smjesa ne postane gotovo bijela i lagano pahuljasta, oko 3 minute. Zaustavite mikser i dobro ostružite zdjelu. S mikserom na maloj brzini dodajte jedno po jedno jaja u zdjelu. Umutite svako jaje da se ne vidi prije nego što dodate sljedeće. Nakon što su sva jaja umiksana, zaustavite mikser i ostružite zdjelu i nastavite opet miksati 3 minute na srednjoj brzini ili dok smjesa ne postane lagana i pahuljasta.
Dok je mikser na maloj brzini naizmjenično dodajte prosijano brašno te smjesu od ruma i mlijeka. Dodajte 1/3 smjese brašna tucite 30 sekundi, zatim dodajte 1/2 tekuće smjese i miješajte 30 sekundi. Ponovite ovo još jednom: dodajte 1/3 smjese brašna i preostalu smjesu ruma. Ostružite posudu i nastavite miksati. Zatim dodajte zadnju trećinu smjese brašna. Mijesite tijesto na maloj brzini još 2 minute. Zaustavite mikser i lopaticom preklopite tijesto te nekoliko puta lagano pomiješajte.
Silikonskom lopaticom tijesto prebacite u pripremljeni kalup i poravnajte ga.

Pecite kolač 50 do 55 minuta ili dok čačkalica umetnuta u središte kolača ne izađe uglavnom suha. Kolač će imati ispucanu, tamno smeđu koricu i lagano će se odvojiti od kalupa.

Petnaest minuta prije pečenja, napravite sirup od maslaca i ruma. U malom loncu pomiješajte preostalo ruma, med, slani maslac, vodu i ekstrakt vanilije. Ovu smjesu kuhajte na srednje jakoj vatri, što bi trebalo potrajati oko minutu, miješajući kako biste potaknuli da se maslac rastopi i da se sirup sjedini. Ostavite smjesu da krčka 1 minutu, a zatim ugasite vatru. Ostavite da se sirup ohladi dok se kolač ne ispeče. Njega potom izvadite iz pećnice i dok je još vruć prelijte ga s pola šalice sirupa, a zatim ostavite da se kolač hladi u kalupu 5 minuta. Sad izvadite kolač iz kalupa, ostavite ga da se hladi još deset minuta prije nego što ga prelijete s preostalim sirupom. Dio sirupa možete sačuvati i za posluživanje.

profimedia-0497247791.jpg
Profimedia