Ovaj je namaz klasik blagdanskih stolova. Bogatom i kremastom teksturom savršen je dodatak plati malih zalogaja, iskreni hors d'oeuvre, savršeno predjelo. I dok svaka obitelj ima svoj savršeni recept ovaj se namazlako prilagođava svakom ukusu jer je dovoljno dodati malo limuna, češnjaka, maslinovog ulja i uživati u tradiciji na tako osoban način. Poslužuje se uz tostirani kruh, krekere, krostine ali i pečenu palentu.

Namaz od bakalara
Sastojci:
400 g suhog bakalara
2 luka
4 češnja češnjaka
2 lovorova lista
200 ml bijelog vina
1 l mlijeka
svežnjić peršina
1 limun
maslinovo ulje
sol
brašno

Priprema:
Namočite bakalar u vodi na dva sata. Nakon toga dobro ocijedite i uvaljajte u brašno. Kratko ga pecite s obje strane na vrućem ulju. Na ulju propirjajte nasjeckani luk, češnjak i lovorovo lišće Zalijte vinom pa dodajte mlijeko i bakalar. Kuhajte na laganoj vatri oko dva sata. Ocijedite i izvadite lovorovo lišće. Kada se ohladi, smjesu kremasto izmiksajte. Umiješajte nasjeckani peršin te malo limunove korice i sok. Polako ulijevajte ekstra djevičansko maslinovo ulje uz stalno miješanje pjenjačom dok ne dobijete željenu teksturu. Pripremljenu paštetu poslužite uz tostirane kriške kruha.
Ukoliko ukusne zalogaje želite poslužiti na trokutićima od palente, 100 g palente skuhajte u slanoj vodi pa izlijte u plitki kvadratični lim. Kada se ohladi, narežite na trokutiće i pecite na vrućem ulju na roštilj tavi. Paštetu od bakalara namažite na poprženu palentu i poslužite kao predjelo.