Iza nas (a realno i ispred nas) su blagdani prepuni obilnih gurmanskih obroka. Stoga ovih nekoliko dana između Božića i Nove godine, valja malo laganije jesti. Donosimo ideju za jedan takav laganiji obrok u kojem je glavna zvijezda losos. Ova riba bogata je proteinima, omega-3 masnim kiselinama te vitaminima i mineralima, prvenstveno vitaminom B12 i selenom zbog čega ju je jako dobro jesti. Losos se može pripremati na razne načine i dobro se slaže uz gotovo sve vrste povrća i začinskih bilja. U nastavku donosimo recept vrlo jednostavan za pripremu a koji uključuje i limun te začine poput timijana. Uživajte!

Losos na žaru s timijanom i limunom
Sastojci:
4 fileta lososa
1/4 šalice limunovog soka
1 žlica limunove korice
2 žlice maslinovog ulja (ili ulja avokada)
1.5 žličica svježih listova timijana, lagano nasjeckanih
1-2 češnja češnjaka, mljevenog
1 žličica morske soli
Limun za dekoraciju, po želji

Priprema:
U velikoj vrećici koja se može zatvoriti pomiješajte limunov sok, limunovu koricu, ulje, timijan, češnjak i sol. U to ubacite losos i ravnomjerno namočite filete. Zatvorite vrećicu i stavite je u hladnjak na 30 minuta do 1 sat, ne dulje jer losos može postati kašast. Zagrijte roštilj na srednje jakoj vatri. Neposredno prije stavljanja lososa na roštilj, dobro nauljite rešetke, to će pomoći da se riba ne zalijepi i ne lomi.
Izvadite losos iz vrećice i stavite na vrući roštilj. Premažite losos marinadom iz vrećice ali samo jednom, na početku. Losos pecite na roštilju otprilike 4 do 6 minuta po strani. Maknite s vatre, po želji iscijedite svježi limun preko svakog fileta neposredno prije nego što ga skinete s roštilja. Poslužite i uživajte!