Juha od rajčice, omiljen odabir svih generacija, može se pripremiti na brojne načine. Ali postblagdanski detoks zaslužuje nešto drugačiji recept u kojem uz domaću pasiranu rajčicu važnu ulogu igraju i začini. Zato predlažemo juhu od rajčice sa slanutkom u koju po vlastitom odabiru možete dodati kurkumu, đumbir ili curry začin. Donosimo osnovni recept koji možete pojačati dodatkom praha kurkukme, i to tako da žlicu praha dodajte po malo pri kraju kuhanja. Ostavite da prokuha dvije minute i poslužite. Ukoliko vas privlači juha s dodatkom đumbira savjet je da dodate malu količinu koju po želji možete "pojačati" ali samo u svom tanjuru jer svako od drugačije reagira na dodatak ovog korijena. Mirisna curry mješavina u ovo se juhu dodaje još za vrijeme kuhanja jer će tako zaokružiti okus juhe. Dodajte žličicu začina. A tanjur ove ukusne detox juhe možete poslužiti uz krišku preprženog kruha, čips od kelja, krutone... Dobar tek!

Juha od rajčice sa slanutkom, osnovni recept

Sastojci:

2 žlice integralnog brašna
3 žlice suncokretova ulja
2 dl pasirane rajčice
1,2 l povrtnog temeljca
200 g kuhanog slanutka
2 prstohvata svježeg ili suhog timijana
soli po želji

Priprema:

Na ulju lagano popržite brašno, dodajte pasiranu rajčicu i topli temeljac. Kad juha prokuha, dodajte slanutak. Kuhajte desetak minuta, posolite i začinite timijanom. Ostavite da kratko odstoji kako bi se okusi proželi. Poslužite uz topao komad kruha.