Govoreći o hrenu uglavnom mislimo na skromni korijen biljke bogat mineralima i vitaminima, blagotvoran za cijeli organizam. Ovaj korijen grube ljuske, koji je u Europu iz Azije došao u 19. stoljeću, nema miris, a njegova snaga i okus bude se pri rezanju. Osim što jelima poboljšava okus, ističe se i kao prirodni antibiotik jer sadrži veliku količinu vitamina C (čak dvostruko više od limuna). Ljutina je rezultat djelovanja tvari glikozid sinirgina i ako ste ikad osjetili punu snagu ove biljke, složit ćete se s njemačkom poslovicom da hren provjetrava duh. Osim korijena, jestivo je i mlado lišće koje se dodaje salatama. Odličan je dodatak brojnim jelima, namirnica koja potiče organizam, ona uz koju će čišćenje blagdanskih leftovera biti lakše i ukusnije. Ovaj se umak priprema lako i odličan je dodatak svakom jelu, od kuhanog mesa iz juhe, pečenjima, povrću, salatama...
Umak od hrena bez kuhanja
Sastojci:
4-5 žlica naribanoga hrena ili hrena iz bočice
80 ml maslinova ulja
2 žličice meda
2 češnja češnjaka
2 žlice jabučnoga octa
1 žlica senfa
sol i svježe mljeveni papar
Priprema:
U zdjelicu stavite hren. Neprestano miješajući vilicom, u tankom mlazu dodajte ulje. Kad se hren i ulje povežu, dodajte med, zgnječen ili sitno nasjeckan češnjak, jabučni ocat i senf. Promiješajte pa posolite i popaprite po ukusu.