Nakon što smo se posljednjih tjedana bavili tradicionalnim slasticama i blagdanskim stolom po recepturama inspiriranim onima Dike Marjanović-Radice iz njezine “Dalmatinske kuhinje”, vrijeme je da malo ublažimo naš meni, baziramo ga na povrću i okrenemo se ‘jelima na žlicu’. Nakon blagdanskog prejedanja, jako je važno posvetiti se svojoj prehrani kako bismo se vratili ne samo svoojoj kilaži nego i povratili energiju i bili spremni za nove izazove koji su pred nama. Osim toga, vani su niske temperature, zima je us svom punom sjaju tako da valja paziti na unos potrebnih nutrijenata koji će nam pomoći poraditi na našem imunitetu.

Dika Marjanović-Radica je to jako dobro znala pa je u svojoj “Dalmatinskoj kuhinji” predstavila jestvenike složene po godišnjim dobima, sa sezonskim namirnicama koje nam pružaju potrebne nutrijente. Do sad smo se bavili ljetnim i jesenskim jestvenicima, a sad je na radu onaj zimski. Za primjetiti je da u zimskim jestvenicima prevladavaju ‘jela na žlicu’ kao i namirnice poput govedine, graha i krumpira. Ipak, recepti za jela s tim namirnicama su raznovrsna, Dika Marjanović-Radica ih je skupljala po Dalmaciji pa jela nisu monotona, često ni jednostavna. Možemo tako naći recepte kao što su goveđi odresci sa slanim srdelama, prženi divlji golubovi, juha od kućica ili pak tortu od krumpira. Mi danas donosimo jedan od primjera takvog zimskog jestvenika kao i recept za jedno od jela po uzoru na onaj iz “Dalmatinske kuhinje” Dike Marjanović-Radice. Riječ je o juhi od cvjetače, povrću koju uz prokulicu i brokulu zovu ‘zimskim blagom’.

profimedia-0511275894.jpg
Profimedia 

To je jako zdravo povrće, odličan je izvor vitamina C, kalija, folata i vlakana. Bogata je vitaminom B, magnezijem, kalijem i niacinom, što je dobro za krv i zdravlje kostiju. Cvjetaču možemo koristiti na razne načine, možemo je staviti u nadjeve, u smoothieje, od nje raditi pire ili juhu. Upravo taj recept donosimo u nastavku ali prvo pogledajmo jedan od prijedloga zimskog jestvenika iz “Dalmatinske kuhinje” Dike Marjanović-Radice

RUČAK:
Juha od cvjetače
Govedina na brunet
Nadjeveni patlidžan
Torta bračka

VEČERA:
Skuše marinirane s kaparima
Krumpir-salata
Jabuke

Juha od cvjetače
Sastojci:
1 cvjetača
ulje
brašno
krumpir
mrkva
koncetrat od rajčice
malo vode
sol i papar
peršin

Priprema:
Cvjetaču očistiti te je prepoloviti. Jednu polovicu skuhati a drugu narezati na male komadiće. Napraviti zapršku od žlice brašna, ulja, i komadića cvjetače. Dodati malo vode, skuhanu cvjetaču koju ste prethodno pasirali, začiniti i pustiti da kuha. U juhu se može dodati malo krumpira i mrkve, peršina te žličica koncentrata od rajčice.