Od laganih ručkova i malih zalogaja, do raskošnih konkretnih večera... ove knjige pokrivaju sva ta područja. Donosimo izbor devet novih kuharica u kojeima možete pronaći inspiraciju za neka nova jela. One su etničke i vrlo autentične, a uz njih naučit ćete pripremati nova jela iz Indije, Španjolske, Skandinavije, Latinske Amerike, Azije... i to od ljudi koji su svojim radom u kuhinji stekli veliki autoritet u gastronomskom svijetu.
Rohit Ghai: 'Tarkari'
Chef Rohit Ghai iz restorana Kutir i Manthan, koji će se uskoro otvoriti, objavio je svoju prvu kuharicu. Njezin naziv, 'Tarkari', na urdu jeziku znači 'povrće'. Ovom knjigom chef Rohit odaje počast hrani koju su jeli njegovi roditelji te predstavlja klasične, ali i one manje poznate okuse indijske kuhinje - od kreativnog predjela poput cvjetače Malabar do snažnih curryja, kruhova, jela s rižom, umaka i ukiseljenog povrća... Ova knjiga donosi sve što vam je potrebno kako biste mogli skuhati uistinu spektakularno indijsko vegetarijansko ili vegansko jelo.
'ScandiKitchen: Midsommar: Simply delicious food for summer days'
Brontë Aurell, vlasnica ScandiKitchen Caféa u Londonu, donosi više od 65 recepata inspiriranih skandinavskom kuhinjom, savršenih za ljetne mjesece. Iako o dugom toplom ljetu trenutačno možemo samo sanjariti, nije loše već sada početi čitati i osmišljavati svoj ljetni jelovnik nadahnut Skandinavijom - od rižinih krekera, dimljene skuše i drugih jela kojima se goste na Sjeveru Europe.
Nadiya Hussain: 'Time To Eat'
Većina recepata Nadiye Husain, pobjednice i u nas omiljenog showa 'Dobar, bolji, najbolji… britanski slastičar' i zvijezde Netflixovih kulinarskih emisija, nadahnuti su njezinim bangladeškim korijenima, a ova zaposlena mama usput daje i savjete kako pojednostaviti postupke u kuhinji kako bismo uštedjeli vrijeme te iskoristiti namirnice koje imamo kod kuće, bez da žrtvujemo ono najvažnije - dobar okus. U knjizi je više od 100 recepata, a neki od njih su piletina shawarma, bao bunsi s ljutom tunom i sorbet od manga, breskve i mente.
Virgilio Martínez: 'The Latin American Cookbook'
Slavni peruanski chef u ovoj knjizi dokumentira vibrantnu peruansku gastronomsku kulturu i povijst. Posveta je to tamošnjim autohtonim namirnicama i jelima poput arepa, empanada, slatkih kruhova, tacosa, tortilla, tamalesa...
Lara Lee: 'Coconut & Sambal: Recipes from my Indonesian Kitchen'
Australska chefica i autorica kuharica Lara Lee knjigu je posvetila svojim indonezijskim korijenima, a u njoj su brojni ukusni recept poput onih za nasi goreng, goveđi rendang, ljuti satay od kozica, razne sambale... Veliki fan ove kuharice je i glumica Drew Barrymore, autorica vlastitog kulinarskog showa i strastvena skupljačica kuharica - koja za sve svoje knjige recepata koje je prikupila tijekom godina u svom domu ima posebnu sobu!
James Martin: 'Butter'
Uspješni jorkširski chef i kulinarska TV zvijezda James Martin donosi 130 originalnih recepata nadahnutih svojim krajem. Tako po njegovim receptima možete pripremiti jastoga poširanog u maslacu, brioche s tartufima, piletinu u 'nduja maslacu, slatki kruh s custardom od rabarbare, razne pudinge i peciva...
'The Noodle Cookbook'
Ova knjiga donosi brojna nodoljiva azijska jela s rezancima, a tu su i opcije za one koji jedu vegansku, vegetarijansku ili bezglutensku hranu. Tu je i popis nužnih umaka i drugih namirnica, a jela su inspirirana onima iz Vijetnama, Kine... Tako prema receptima iz ove knjige možete pripremiti šangajske Yum Cha rezance, katsu rezance gospodina Leeja, kantonsku juhu i brojna druga jela.
Omar Allibhoy: 'Spanish Made Simple'
Omar Allibhoy slavni je španjolski chef koji je učio od jednog od najboljih, Ferrana Adrije. U svojoj kuharici donosi 100 provjerenih recepata za svakodnevnu upotrebu, a riječ je o ključnim španjolskim jelima čiji snažni okusi i živahne boje lako osvajaju. Uz njega ćete naučiti napraviti najbolju paellu, napraviti brzinske tapase za nenadane goste i delikatne tradicionalna deserte.
Nisha Katona: '30 Minute Mowgli'
Začinjeno, svježe, autentično... tako se mogu opisati jela nadahnuta indijskom kuhinjom koja u svojoj knjizi predstavlja britanska chefica Nisha Katona, pokretačica restorana Mowgli Street Food. Sva se jela, njih čak 100, iz ove knjige mogu pripremiti za 30 minuta ili manje, a tu su recepti poput ljutog tandoorija, janjećih odrezaka s keksima od đumbira i indijsko-francuskog pohanog kruha.