Ovaj je recept jedan od onih koji se slobodno mogu pospremiti u rubriku “uvijek je vrijeme za zimnicu” jer jednom kad otkrijete kako je jednostavno pripremiti odličan dodatak brojnim jelima, nećete ga prestati pripremati. Priprema je laka i brza, jer dovoljno je sat vremena kako bi ljubičasti luk posato zvijezdom jela poput jutarnjeg sendviča, pečenog mesa, ribe i povrća. Priprema se temelji na jednostavnom postupku – nasjeckaj, umiješaj, pričekaj, posluži, a od namirnica su vam potrebni sastojci koje zasiguirno imate u kuhinji – voda, sol, šećer, ocat.
Brzo ukiseljeni ljubičasti luk
Sastojci:
½ šalice jabučnog octa (može i vinski ocat)
1 žlica šećera
1 čajna žličica soli
1 ljubičasti luk nasjeckan na tanke kriške
Priprema: u posudi pomiješajte sve sastojke osim luka te dodajte 1 šalicu vode. Miješajte kako bi se šećer i sol rastopili. Nasjeckani luk stavite u čistu staklenku te ga prelijte tekućom mješavinom. Ostavite na sobnoj temeraturi minimalno jedan sat. Pripremljeno u staklenci s poklopcem možete čuvati dva tjedna, a luk prije upotrebe ocijedite.