Bilo da ste vegan, pokušavate smanjiti unos mliječnih proizvoda ili ste pak usredotočeni na pronalaženje makar i malih načina kako pomoći našoj planeti, onda su vam u fokusu mlijeka koja nisu životinjskog podrijetla. Uostalom i živimo u vremenima kad je rast tržišta alternativnog mlijeka neizbježan: sve je više ljudi koji osim ili umjesto kravljeg mlijeka koriste mlijeko od soje, kokosa, badema, indijskog oraha ili zobi. Sva ta mlijeka možda nemaju okus kao kravlje ali svakako uspješno oponašaju njegovu teksturu i kremoznost te u potpunosti odgovaraju svima koji žele izbjeći mlijeko životinjskog podrijetla.

No, kako smo ušli u 2022. godinu, vrijeme je i da otkrijemo još jedan u nizu novih food trendova a ovaj se pak naslanja na nove izvore mlijeka. Dakle, trend koji je u porastu u godini pred nama je mlijeko od krumpira. To je napitak napravljen patentiranom metodom miješanja i emulzije krumpira i ulja repice, tehnikom koju je razvila profesorica Eva Tornberg sa Sveučilišta Lund u Švedskoj. Prema njihovim riječima, ta je mješavina napravljena da bude "ukusno kremasta, savršena za pjeni u kavi, i da djeluje kao i svako drugo mlijeko”.

profimedia-0644174321.jpg
Profimedia 

Jasno je zašto je ovo mlijeko zapravo dobar izbor. Uzgoj krumpira dvostruko je učinkovitiji od, primjerice, uzgoja zobi, ima daleko manji klimatski otisak od kravljeg mlijeka i zahtijeva nevjerovatnih 56 puta manje vode nego za uzgoj badema. Osim toga, krumpir je i prilično zdrav. Sadrži vitamin C i B6 a od minerala znatne količine bakra, cinka, fosfora, kalija, kalcija, mangana...  Nema glutena te je dobar za probavu zbog visokokvalitetnog škroba.

I sad dolazimo do okusa krumpirovog mlijeka - na prvu je neutralan a tekstura je kremasta. Ipak, neki kažu da krumpirovo mlijeko nije baš ukusno kad se pije samo - pomalo je slano, pomalo podsjeća na zobeno mlijeko ali ne tako dobro. Ipak, funkcionira s kavom jer ne dominira a paše i kao dodatak u receptima gdje se traži mlijeko pa je prihvatljiv izbor za sve koji žele izbjeći mlijeko životinjskog podrijetla iz bilo kojeg razloga - alergijskog (odlično za one koji su alergični na orašaste plodove), etičkog ili ekološkog.

I, za kraj, mlijeko od krumpira možete i sami napraviti kod kuće pa zaključite hoćete li ga uključiti u svoju gastro svakodnevicu.

profimedia-0643710746.jpg
Profimedia 

Sastojci:

3 šalice tople/vruće vode
1 veliki krumpir
Sol
1 žličica ekstrakta vanilije
¼ šalice badema (za kalcij)
2 žlice meda ili javorovog sirupa za zaslađivanje

Priprema:
Ogulite i skuhajte krumpir u 3 šalice vode s malo soli. Sačuvajte vodu od kuhanja i dodajte joj dovoljno tople vode da su ukupno 4 šalice. Zatim tu vodu, krumpir, vaniliju, badem i med/sirup stavite u blender i miksajte oko 5 minuta. Procijedite kroz kuhinjski ručnik ili gazu i spremno za je piće.