Fishburger, hamburger ili cheeseburger te pita od jabuka svojevrsno su sveto trojstvo ponude u lancima brze hrane koji uglavnom ne poslužuju vino. A vina fino pristaju paniranoj ribi, mljevenome mesu, bilo da je riječ o čistoj junetini ili miješanoj sa svinjetinom, te tijestu ispunjenom ribanim jabukama, što su baze ovih obroka. Ne treba, naravno, u fast foodu očekivati butelje od nekoliko stotina kuna, ali i kod nas je već poprilično velik izbor dobrih i relativno pristupačnih vina koja se mogu točiti na čaše.Ova Trica predstavlja neka od njih primjerena fishburgeru, hamburgeru i piti od jabuka.

Valle.jpg
StoryGourmet Press Valle 2021. Kozlović, Momjan, Istra. Cijena - 76,75 kn

U fishburgeru su između dva dijela peciva panirana riba poput oslića, majoneza ili tartar umak, često sir, a ponekad i list salate. Poprilično kompliciranu kombinaciju okusa daju zamašćeni pohanac, masniji sira te jaja iz majoneze. Zato i vino treba imati tijela i punoće, a istovremeno i izraženiju svježinu. Bordoška bijela vina od sauvignona i semillona odličan su izbor, a kod nas to može biti Valle Antonelle i Gianfraca Kozlovića iz Momjana. Mješavinu malvazije i sauvignona nazvali su prema vinogradu oko vinarije, a butelja je u Miva Galeriji vina 76,75 kuna.

Kapistran.jpg
StoryGourmet Press Kapistran crni 2019. Iločki podrumi, Ilok, Podunavlje. Cijena - 34,99 kuna

Originalni hamburgeri su od mljevenog junećeg mesa koje traži crveno vino. Kod nas znaju umiješati svinjetinu kako bi dobili sočnost. Sira može biti, tad je riječ o cheeseburgeru, a i ne mora. Sastojci su i list salate, preprženi luk, ploška rajčice, te umaci od rajčice i/ili onaj na bazi majoneze, a cjelokupnoj kombinaciji pristaje laganije i svježe crveno vino. Takvo je Kapistran crni, kvalitetno vino Iločkih podruma od frankovke i cabernet sauvignona. Lijepo miriše po crnom bobičastom voću poput kupine, vitkog je tijela, a buteljka je u internetskoj prodavaonici vinarije 34,99 kuna.

Muškat.jpg
StoryGourmet Press Muškat žuti 2019. Krauthaker, Kutjevo, Slavonija. Cijena - 69,98 kn

Pita od jabuka gotovo da je klasičan desert nakon nedjeljnog ručka. Jednostavnije ga je pripremiti nego savijaču, a podjednako je finog okusa. Amerikanci je danas svojataju, no Europljani su u njoj uživali i prije nego što se Kolumbo iskrcao u Americi misleći kako je stigao u Indiju. Kod sljubljivanja deserata s vinima važno je paziti da vino bude slađe jer će nam se u protivnom činiti bljutavim. Uz pitu od jabuka nježne slatkoće, a i fine svježine, dobro će pristajati poluslatki i mirisni Muškat žuti Vlade Krauthakera iz Kutjeva. Butelja je u Vrutku 69,98 kuna.