Danas ćemo pripremati Tteokguk, korejsku juhu od rižinih kolačića, juhu koja se jede za bilo koji obrok, doručak, ručak ili večeru. Često se poslužuje uz banchan, kao prilog kimchiju. Rižini kolači pirjaju se u laganoj goveđoj juhi i uz dodatak narendanog mesa, omleta od jaja, mirisnog mladog luka i pečenih morskih algi. To je utješno jelo za dobrodošlicu korejskoj novoj godini koja se slavi krajem siječnja ili početkom veljače.
Ova je juha puna simbolike - ovalni oblik kolača od riže simbolizira novčiće za prosperitet. Kolačići su izrezani u rezance čija duljina predstavlja dug život. Bijela boja pak simbolizira čistoću i svjež početak nove godine. Ipak, unatoč simbolici, zapravo je riječ o prilično skromnom jelu. Slijedite upute u nastavku i napravite Tteokguk sami kod kuće.

Sastojci:

Za juhu:
12 šalica vode
pola kg goveđih prsa, odrezane masnoće
3 mlada luka, očišćena i poprečno prepolovljena
1 srednji žuti luk, narezan na četvrtine
5 češnja češnjaka
1 žličica prženog sezamovog ulja, plus još za posluživanje
Prstohvat svježe mljevenog crnog papra
8 šalica kolača od riže, smrznuto ili ohlađeno
1 žlica soja sosa
3 žličice soli

Za omlet:
1/2 žličice biljnog ulja
3 jaja
1 1/2 žličice vode
sol

Za serviranje:
10 malih listova pečene začinjene alge
1 mladi luk, očišćen i tanko narezan
Kimchi, po želji

profimedia-0653071752.jpg
Profimedia 

Priprema:
Prvo napravite juhu - u veliki lonac na jakoj vatri dodajte vodu, meso, mladi luk i crveni luk. Zgnječite 4 češnja češnjaka i dodajte ih u lonac. Zakuhajte vodu, a zatim odmah smanjite vatru da se lagano kuha. Šupljikavom žlicom skinite pjenu koji ispliva na vrh i bacite je.
Poklopite i pustite da se juha kuha dok meso ne omekša, oko 2 sata. Ako je meso i nakon 2 sata tvrdo, nastavite kuhati do 3 sata. Pazite da juha lagano kuha, nikako da proključa.
Kad je meso skuhano, izvadite ga iz lonca i stavite u srednju posudu. Kada je dovoljno ohlađeno, prstima ili nožem ga narežite na komadiće veličine zalogaja. Ostatak češnjaka nasjeckajte i dodajte u zdjelu s mesom. Umiješajte sezamovo ulje, 1/4 žličice soli i crni papar. Ostavite sa strane.
Potom u veću zdjelu dodajte rižine kolače i prelijte ih hladnom vodom. Ostavite posudu sa strane 20-ak minuta; ako primijetite da kolači od riže popucaju, dobro ih ocijedite i ostavite sa strane.

profimedia-0224630128.jpg
Profimedia 

Sad procijedite juhu - šupljikavom žlicom izvadite i bacite mladi luk, češnjak i luk iz juhe. Juhu potom procijedite kroz sitno sito u veliku zdjelu i zatim je vratite u lonac. Dodajte u juhu soja sos i malo soli, po okusu. Pokrijte lonac poklopcem i držite na toplom, na laganoj vatri.

Vrijeme je za omlet - u maloj posudi vilicom razmutite jaja, vodu i sol. U velikoj neljepljivoj tavi zagrijte ulje na srednje jakoj vatri. Ulijte jaja u tavu. Uhvatite dršku tave i umiješajte jaja da se ravnomjerno rasporede i premaže dno tave. Smanjite vatru na srednju i kuhajte dok se jaja ne stegnu na dnu, ali još uvijek mokra na vrhu, oko 1 minutu. Pokušajte da donji dio omleta ne porumeni. To je čisto zbog estetike, stoga ne brinite previše ako dobije boju. Širokom lopaticom pažljivo okrenite omlet. Omlet možete staviti i na veliki tanjur, a zatim ga prevrnuti u tavu. Pustite da se omlet kuha tek toliko da više ne bude tekući, 5 do 10 sekundi. Stavite omlet na dasku za rezanje i ostavite da se ohladi. Zatim ga nježno zarolajte u trupac i narežite poprečno na trake. Odložite ih u malu zdjelu. Zatim na dasku za rezanje složite 2 ili 3 lista alge i narežite ih na tanke trakice i odložite ih u malu zdjelu.

Kada ste spremni za posluživanje juhe, vratite juhu da zavrije na jakoj vatri. Dodajte rižine kolače u juhu i kuhajte ih dok ne budu al dente, mekani, savitljivi ali ne i kašasti. Najbolji način da provjerite je da kušate jedan čim isplivaju na površinu, nakon 3 do 5 minuta. Kolači od riže će i dalje omekšati u juhi. Ako se kuhaju predugo, postanu kašasti. Također će zamutiti i zgusnuti juhu, ali ne na dobar način.

I sad servirajte - ulijte juhu u zdjele i na svaku stavite začinjeno meso, trake od jaja, pečene alge, mladi luk i malo sezamovog ulja. Poslužite s kimchijem, po želji.