Sočni biskvit pun okusa zvuči kao savršeno dobar odabir za pripremu nedjeljnog kolača, zar ne? Ukoliko još napomenemo da se kolač z akoji donoismo recept priprema u svega nekoliko koraka, ne postoji izgovor da se ne okušate u pripremi ukusnog kolača s limunom. Potrebno vam je svega šest sastojaka i nekoliko važnih savjeta, pa krenimo sa savjetima:

1. Uvijek dodajte preljev preko kolača dok je kolač vruč. To će omogućiti da biskvit upije tekućinu te da se okus limuna prožme kroz čitav kolač. Ukoliko to učinite preko ohlađenog kolača, preljev će samo skliznuti preko rubova.
2. Kalup za pečenje (onaj limeni, kao za pečenje kruha) mora biti dobro namašćen maslacem jer ćete tako spriječiti hvatanje biskvita za stijenke kalupa i pucanje rubova kolača.
3. Ne dopustite da vam se smjesa zgruda što se često događa ukoliko požurite s pripremom. Zato, ne brzajte, te pri dodavanju jaja (koja moraju biti sobne temperature) zapamtite da je važno dodavati jedno po jedno uz stalno miješanje.

Kolač od limuna

Sastojci:
225 g maslaca, omekšalog
225 g šećera
4 jaja
225 g brašna
korica 1 limuna
¼ žličice praška za pečenje

Za preljev
sok od 1,5 limuna
85 g šećera

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Pomiješajte mikserom malsac i šećer. Miskajte dok ne dobijete glatku i kremastu smjesu, potom dodajte jaja, jedno po jedno, uz stalno lagano miksanje.
Dodajte brašno, malo po malo, potom naribanu koricu limuna. Sve dobro povežite. Kalup premažite maslacem ili ga obložite papirom za pečenje koji poravnati uz površinu kalupa. Prebacite smjesu u kalup i poravnajte žlicom. Pecite 45 do 50 minuta, ili dok čačkalica iz sredine ne izađe suha. Dok se pečeni kolač hladi u kalupu umiješajte preljev - sok od limuna i šećer. Topli kolač probodite na nekoliko mjesta vilicom te prelijte preljevom koji će se upiti te stvoriti slatki hrskavi pokrov. Ostavite da su potpunosti ohladi, izvadite iz kalupa i poslužite narezan na kriške. Ovaj kolač možete čuvati zatvoren u posudi 3 do 4 dana, ali ga možete i zamrznuti ta tako čuvati do mjesec dana.