Priprema brokule u pećnici čini se vrlo jednostavnom ali često pečena brokula poprimi izgled i okus koji nismo priželjkivali, cvjetne glavice zagore a stabljike ostanu nedovoljno pečene. Kako bi doskočili ovom malom kulinarskom izazovu, te postigli savršenu ravnoteža između hrskavo pečenog ali sočnog i dobro začinjenog povrća, dobro je prisjetiti se jednostavnih kulinarskih savjeta.

Dobrodošao je savjet da stabljikama odstranite tvrdi dio te gulilicom ili manjim nožem ogulite vanjski sloj te ih tako učinite mekšim. Također je važno pripaziti da glavice brokule prije pečenja posušite jer vlaga koja zaostane od pranja povrća uzrokuje zagaranje floreta brokule. Važan je i savjet da brokulu dobro rasporedite po limu za pečenje te da razdvojite komadiće, jer brokula pri pečenju treba “zraka”. Savršeno pečenu brokulu možete poslužiti kao zdravi prilog ali i samostalno jelo. Dovoljno je nakon pečenja začiniti je s malo soli, par kapi limuna, tahini umakom ili čak parmezanom.

Sastojci (za 4 do 6 osoba):
2 velike glavice brokule, narezane na veće florete sa stabljikom (otklonite tvrđi, suhi dio)
5 žlica maslinovog ulja
sol, papar

Priprema:
Zagrijte pećnicu na 220 stupnjeva. Pripremljene komadiće brokule (važno je da ih osušite ukoliko ste ih prali) prelijte s malo maslinovog ulja, začinite s malo soli i papra. Pecite 15 do 20 minuta,pečene poslužite kao prilog ili samostalno jelo koje možete začiniti u skladu s vašim željama.