Svi znaju za mozzarellu, ricottu i mascarpone ali nije na odmet ponoviti priče koje stoje iza ovih sireva, one koje su ih učinile i tako slavnima diljem svijeta. Krenimo s pričom o mozzarelli – mozzarella di bufala, sir od bivoljeg mlijeka, dio je ukusne liste neodljivih proizvoda talijanske gastronomije.

mozzarella
Shutterstock 

Mozzarella je nastala još u doba Rimljana, kada se pripremala od ovčjeg mlijeka, a trećeg stoljeća se pravi od bivoljeg mlijeka. Proizvodnja mozzarelle rezultat je ručnog rada. Mliječni skorup stoji u sirutki, a potom se prelijeva vrelom vodom te se skorup pažljivo miješa drvenim lopatama kako se ne bi zgrudao, a kako postaje sve kompaktniji, gnječi se. Kad mozzarella počne nježno škripati i nalikovati na tijesto, majstori je razvlače i oblikuju. Čuva se u salamuri.

Burrata je svježi talijanski sir koji se priprema od vrhunske mozzarelle i vrhnja. Burrata je puno mekša i masnija od obične mozzarelle.

burrata
Shutterstock 

Što je to ricotta? Ricotta je svježa, kremasta, blago slatkastog okusa i niskokalorična, blage granulaste konzistencije i impresivno bijele boje. Priprema se od sirutke te se koristi se za punjenje tortelina i raviola, može se dodavati u umake, kao dodatak salatama...

ricotta
Shutterstock 

Govoreći o slavnim mladim sirevima, ne smijemo izostaviti mascarpone, sir koji se kombinira uz slano i slatko, tijesto i povrće, umake, orahe, med... Teško je zamisliti svijet gastronomskih užitaka bez tiramisua, slastice čiji je sastojak upravo mascarpone, sir koji dolazi iz Lombardije gdje ga pripremaju od čistog vrhnja koje oberu s kuhanog mlijeka.

mascarpone
Shutterstock 

A osim klasičnog uživanja u ovim mladim sirevima, donosimo recepte koji otkrivaju moćda i neotkrivenu stranu mliječnih poslastica.

Mozzarella štapići

Sastojci:

500 g mozzarelle
100 g brašna
6 jaja
400 g krušnih mrvica
ulje
sol, papar

Priprema:

Mozzarellu nasjeckajte na štapiće pa je rasporedite po pladnju i stavite u zamrzivač pola sata. Za to vrijeme pripremite tri posude. U jednu stavite brašno, u drugu jaja koja ste dobro istukli i pomiješali te začinili soli i paprom, a u treću krušne mrvice. Mozzarella štapiće izvadite iz zamrzivača, uvaljajte ih u brašno, pa u jaja i na kraju u krušne mrvice. Pržite ih u dubokom ulju dok ne poprime boju.

Svježa burrata sa sušenim rajčicama

Sastojci:

30 g burrate
10 svježih rajčica
10 sušenih rajčica
maslinovo ulje
vezica svježeg bosiljka
svježe mljeveni papar
sol
limunova korica

Priprema:

Ogulite i otkoštite rajčice, narežite ih na lađice te složite na papir na limu za pečenje. Pokapajte s malo maslinova ulja, pospite krupnom soli, po želji popaprite te stavite u zagrijanu pećnicu da se suše na temperaturi 160 stupnjeva desetak minuta. Izvadite rajčice kad se potpuno smežuraju i ostavite da se ohlade. Nemojte ih pokrivati. Burratu otvorite i pustite neka se njezina mekana sredina razlije po tanjuru. Posložite uokolo ohlađene sušene rajčice. Pripremite marinadu kojom ćete doraditi to jednostavno jelo tako da izmiješate sok polovice limuna, naribani limunovu koricu te ekstra djevičansko maslinovo ulje. Marinadom pokapajte rajčice i burratu te poslužite. Po želji dodajte posteljicu od svježe rikule.

Složenac od raviola

Sastojci:

500 g raviola (nadjevenih mesom)
1 glavica luka
1 češanj češnjaka
2 žlice ulja
850 g pelata
sol, papar
500 g špinata
muškatni oraščić
50 g parmezana (u komadu)
½ vezice bosiljka
250 g mascarponea
50 ml mlijeka
125 g mozzarelle

Priprema:

Skuhajte raviole. Nasjeckajte luk i češnjak. Propirjajte ih na 1 žlici ulja. Dodajte rajčice, zakuhajte te kratko kuhajte da se zgusne pa začinite. Raspodijelite rajčice po kalupu za složenac. Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Neocijeđeni špinat stavite na žlicu ulja te grijte dok se ne stisne. Začinite ga solju, paprom i muškatnim oraščićem. Ocijedite raviole, pomiješajte ih sa špinatom te stavite na rajčice. Po tome naribajte parmezan, nasjeckajte bosiljak te raspodijelite po složencu. Pomiješajte sir i mlijeko pa začinite. Raspodijelite po raviolima. Narežite mozarellu na ploške, raspodijelite po jelu te pecite oko 25 minuta. Po želji ukrasite bosiljkom.