Krumpir, a posebno mladi, ukusno je gomoljasto povrće, nezaobilazan prilog brojnim jelima. Mladi krumpir se iz zemlje vadi ranije i u pravilu je manje brašnast. Pri kupovini mladog krumpira uvijek odaberi tvrde, suhe i čiste komade koje možete pripremiti na brojne načine. Mladim krumpirima posebno se veselimo jer su izvrsna najava sezone bogate mladim i svježim povrćem te izvor neodoljivih gastro ideja. Odlični su pečeni, jer se lako zapeku izvana a sredina im ostane mekana i sočna, odličnog su okusa kada ih se priprema s malo dodanog češnjaka i mirisnih trava, kuhani su razlog za pripremu ukusnih salata koje mogu biti u kombinaciji s maldim lukom, rotkvicama, malo slanine. Mladi su krumpiri savršen savjeznik u sezoni divljih šparoga, izvor okusa ali i zdravlja. A posebno privlači jelo koje se lako priprema i poslužuje kao lagani ručak uz sezonsku salatu ili kao prilog uz meso.
Mladi krumpiri punjeni sirom, mladim lukom i slaninom
Sastojci:
8 srednje velika mlada krumpira
8 kriški slanine
350 ml kiselog vrhnja
100 g naribane gaude
mladi luk
2 žlice nasjeckanog peršina
1 čili papričica
4 žlice ulja
Priprema:
Pećnicu zagrijte na 200 stupnjeva. Krumpire podjednake veličine operite, osušite papirnatim ručnikom, premažite uljem, a zatim svaki umotajte u aluminijsku foliju i pecite u pećnici 55 minuta. Slaninu prepržite, stavite na papirnate ručnike koji će upiti višak masnoće te narežite na trakice. Naribani sir, nasjeckani peršin, sitno narezani mladi luk i čili papričicu umiješajte u vrhnje. Dodajte sol i papar. Vruće krumpire lagano pritisnite (primjerice drvenom kuhačom), izvadite ih iz folije, te gornji, otvoreni dio krumpira napunite smjesom od sira, vrhnja i začina. Na vrh dodajte sitno narezanu slaninu i poslužite.