Četvrtak ili mali vikend, idealno vrijeme za jedan osvježavajući koktel kako bismo nazdravili činjenici da je napokon stiglo proljeće. Za ovaj klasik među koktelima potreban vam pisco (vrsta rakije, destilirana iz vina ili fermentiranog voćnog soka, koja se proizvodi u vinarskim regijama Perua i Čilea), sok od limete, limunov sok, jednostavan sirup i bjelanjak. Ukratko, Pisco Sour je jednostavno slatko-kiselo piće koje vrlo lako možete napraviti kod kuće i uživati u svakom gutljaju.

profimedia-0431622962.jpg
Profimedia 

To je nacionalno piće Perua i Čilea a baš kao i kod Whisky Soura, svodi se na dodavanje citrusa i zaslađivača osnovnom alkoholu. Glavni sastojak, Pisco, može varirati po okusu, pa čak i jačini, ovisno o grožđu, koliko je dugo odmaralo, je li miješano i gdje je flaširano. Peruanski Pisco zna biti jači od čileanskog, a postoje i razlike u okusu ovisno o brendu. Okusom mogu varirati - od pečenog kruha od banane do biljnih nijansi. Poseban je dodatak bjelanjku koji koktelu donosi relativno malo okusa, ali jako puno čini za teksturu, uz ublažavanje gorčine ili čak kiselosti.

Što se tiče povijesti ovog pića, do 2009. se vjerovalo da je Pisco Sour kreacija Elliotta Stubba, engleskog upravitelja koji je uplovio u peruansku luku Iquique (sada u Čileu), otvorio bar i popularizirao ovo piće. No, 2009. je objavljen čanak koji je isključio Stubba kao tvorca i ukazao na imigranta iz Salt Lake Cityja, Victora Morrisa kao pravog autora.

profimedia-0436866013.jpg
Profimedia 

Ako smo vas zaintrigirali za ovo piće, onda je pravo vrijeme da ga napravite kod kuće jer proces nije zahtjevan. Treba vam pet minuta vremena i sljedeći sastojci:

60 ml pisca
15 ml soka od limete
7.5 ml limunovog soka
22 ml jednostavnog sirupa
1 bjelanjak
3 kapi bittera
Cimet, za ukras

Priprema:
Ulijte pisco, sok limete, sok od limuna, jednostavan sirup i bjelanjak u shaker za koktele. Suho mućkajte (bez leda) najmanje 15 sekundi kako biste u potpunosti emulgirali bjelanjak. Potom dodajte led u shaker i snažno protresite još 10 sekundi prije nego što procijedite u ohlađenu čašu. Kapaljkom na vrh napitka pokapajte tri kapi bittera. Ukrasite cimetom i poslužite.