Jedan od najznačajnijih gastronomskih kongresa na svijetu, Madrid Fusión, zatvorio je vrata 20. izdanja ali otvorio pogled u gastronomsku budućnost. Kroz tri izuzetno aktivna dana na pozornici kongresa su se izmijenjivala brojna međunarodna imena koja su s publikom podijelila pogled u njihove kuhinje, jela i filozofije.
Prvi dan kongresa je obilježilo gostovanje chefa Santiaga Lastra iz londonskog restorana Kol* kroz koje je chef oduševio prezentacijom “Translating flavours” kroz koju je povukao paralelu između meksičkih začina i tehnika te britanskih namirnica, potom gostovanje danskog chefa Erica Vildgaarda koji je podijelio svoju priču o restoranu Jordnær** iz Kopenhagena, koja je prožeta i osobnom, životnom pričom samog chefa.
Pažnju je posebno privukla retrospektiva inovacija restorana El Celler de Can Roca kroz koju je slavni Joan Roca istaknuo i važnost samog Madrid Fusióna kroz dva desetljeća postojanja, a što se odlično nadovezalo na riječi chefa Alexa Atale iz brazilksom restorana D.O.M.: “Moj život ima oznaku “prije” i “nakon” Madrid Fusióna, i moja je jedina želja nastaviti podizati nove generacije mladih chefova”, koji se tim riječima pridružio i govorima chefova kao što su Gaston Acurio, Albert Adriá i Elena Arzak, koji su tako i obilježili dva desetljeća postojanja kongresa.
Prvi dan je bio i više nego odličan uvod u drugi dan u kojem se nastavila isticati važnost snage novih mladih talenata. Kao centralni događaj dana se izdvojio nastup dvojice chefova, arhitekata moderne kuhinje, dijalog pod nazivom “An encounter of thoughts” u kojem su o kuhanju i kretaivnosti razgovarali René Redzepi (Noma***) i Andoni Luis Aduriz (Mugaritz**).
“Inovativnost je u stalnom pokretu. Morate stvoriti okruženje u kojem ljudi smiju pogriješiti, čak i ako vas to ljuti, jer tako učite. Moj je život stalno usmjeren na učenje, čitanje knjiga i usvajanje novih ideja koje prenosim timu. Otvorite um jer to je ključ kreativnosti. Ukoliko to možete svugdje ćete vidjeti mogućnosti” poručio je René Redzepi.
S uzbuđenjem se, u prepunoj dvorani, očekivao i nastup madridskog chefa Dabiza Muñoza,čiji restoran DiverXO, u španjolskoj prijestolnici jedini s tri Michelinove zvjezdice. Chef Muñoz je otkrio buduće planove vezane u otvorenje novog restorana RavioXo u kojem će se u fokusu biti na tjestenina, te je otkrio i planove vezane uz preseljenje restorana DiverXO na novu lokaciju u 2024. godini. Također je kroz prezentaciju “Let me ask you a question” odgovarao na zanimljiva pitanja publike o kreativnosti ali i podizanju cijena u njegovim restoranima.
Svoje izuzetno iskustvo s publikom je podijelio i Rasmus Munk, chef restorana Alchemist iz Kopenhagena, koji je govoreći o brojnim aspektima svoga rada kroz prezentaciju pod nazivom “Changing the world through gastronomy” objasnio i proces rada kroz koji čitav tim gradi koncept svakog jela, jer njihova su jela ona koja šalju direktne i snažne poruke društvu.
“Možemo koristiti provokaciju kao alat za oblikovanje sjećanja. Kada govorite o važnim stvarima potičete ljude na razmišljanje. Na primjer, imali smo običaj poslužiti tanjur koji izgleda kao oko inspirirano Georgeom Orwellom i njegovom porukom iz 1984.”
Impresivni line-up međunarodnih chefova, koji su uputili snažne poruke u smjeru uzgoja, namirnica, održivosti i kuhanja sa sezonskim namirnicama, nastavio se i u zadnjem danu ovogodišnjeg MF kongresa. U trećem je danu nastupio Japanac Hisato Hamada koji stoji iza pokreta Wagyumafia a koji je oduševio prezentacijom “The craftsmanship behind wagyu”. Do danas unazad šest godina od kad postoji Wagyumafia posjetio je 87 zemalja kako bi promovirao wagyu te otvorio 14 restorana u Tokiju i Hong Kongu.
Na pozornici 20. Madrid Fusióna našao se i slavni Eneko Atxa iz baskijskog restorana Azurmendi***, koji ove godine nije kuhao već je kroz priču pod nazivom “The poetry of a territory” odao homage regiji i mjestima na kojima pronalazi inspiraciju za hranu koju priprema.
I ovogodišnji je kongres obilovao brojnim zanimljivim prezentacijama, natjecanjima, promocijama španjolskih regija i proizvoda, a veliki broj posjetitelja privukli su The Drink Show, MF Pastry, te drugo izdanje The Wine Edition, u čijoj se dvorani za pojedine vinske priče tražilo i mjesto više.
A Madrid Fusión ove je godine posebnu pažnju posvetio Ukrajini, i to gostovanjem ukrajinske chefice Ksenije Amber koja je u Madrid doputovala iz skloništa u Odessi. Ona je s pozornice poručila: “Ja ovdje ne stoji sama. Čitava ukrajinska gastro scena je sa mnom.”
Upravo su te riječi i najbolja poruka globalnoj gastro zajednici, koja suočena s brojnim izazovima u zadnje dvije godine pokazuje što u praksi znači pojam zajedništva i podrške, te kako pogled uvijek mora biti usmjeren u zasigurno bolju budućnost.