Anonimni kupac platio je 12.300 dolara za butelju cabernet sauvignona 1973. kalifornijske vinarije Stag's Leap na dražbi američke kuće Heritage Auctions održanoj u Beverly Hillsu sredinom ožujka. "Poklonit ću bocu ocu za rođendan", rekao je nakon kupnje i dodao kako će uživanje u njoj za njegovu obitelj biti poseban doživljaj. Za američkog ljubitelja vina doista će i biti zato što je riječ o crnom vinu koje je bilo najbolje ocijenjeno na slavnoj Pariškoj presudi 1976. godine.

Britanac Steven Spurrier, koji je lani preminuo, a bio je i predsjednik svih komisija na ocjenjivanju britanskog časopisa Decanter, tad je imao vinoteku u Parizu. Htio si je napraviti malo reklame pa je sakupio po četiri kalifornijska i burgundijska chardonnayja te šest kalifornijskih cabernet sauvignona i šest bordoških vina u kojima cabernet sauvignon dominira. S Patricijom Gallagher, direktoricom prve francuske privatne vinske škole Académie du Vin, organizirao je slijepo ocjenjivanje u Parizu na kojem je devetero francuskih vinskih stručnjaka bolje ocijenilo kalifonijska vina nego francuska.

profimedia-0210089562.jpg
Profimedia Steven Spurrier

Štoviše, kušajući neka vina samouvjereno su govorili kako je riječ o francuskima te kako Amerikanci takvo vino nikad neće moži napraviti. Legendarna je priča o incidentu Odette Kahn, tadašnje glavne urednice časopisa Le Revue du Vin de France. Saznavši da je najbolje ocijenila kasnijeg pobjednika Amerikanca, tražila je od Spurriera da joj vrati ocjenjivački listić kako bi ocjenu promijenila. "To je moj listić", vikala je. "Bio je vaš za vrijeme ocjenjivanja, a sad je moj", lakonski joj je odgovorio inače vrlo duhoviti Britanac koji je dolazio i u Hrvatsku kušati vina.

STAG’S LEAP WINE CELLARS.jpg
StoryGourmet Press Cabernet Sauvignon Stag's Leap 1973.

Stag's Leap 1973. nije više u redovitoj prodaji, ali enolog vinarije Marcus Notaro kaže kako pokoja boca još leži u arhivi.

"Iz svake berbe odvajamo dio vina za odležavanje i uživanje tijekom budućih vremena. Za ovu smo dražbu prvi put otvorili najstariji dio naše 'knjižnice' i zahvalni smo svim kolekcionarima i ponuditeljima koji su iskazali zanimanje za naša ponajbolja odležana vina", rekao je Notaro. Pobjeda Stag's Leapa odjeknula je svijetom, a posebno nakon što se pročulo da su drugo i treće mjesto zauzeli crnjaci glasovitih bordoških vinarija Mouton-Rothschild i Haut-Brion iz 1970.

95438851_10158316208456425_8649628353877245952_n.jpg
StoryGourmet Press Miljenko 'Mike' Grgić

Pomalo je u sjeni tijesne pobjede u utakmici crnih vina ostala je priča o bijelima u kojoj je glavnu ulogu imao naš Miljenko 'Mike' Grgić. Danas je suvlasnik ugledne vinarije Grgich Hills, a 2008. uvršten je i u Kuću slavnih vinara Kulinarskog instituta SAD-a. Rodio se u mjestu Desne nedaleko od Metkovića, a u petak, 1. travnja, proslavio je 99. rođendan. Tijekom studija agronomije u Zagrebu otišao je u Njemačku na usavršavanje pa emigrirao u Kanadu i završio u Kaliforniji. Bio je glavni enolog u vinariji Chateau Montelena čiji je chardonnay iz 1973. na istom pariškom ocjenjivanju bio uvjerljivo najbolje bijelo vino.

profimedia-0301723181.jpg
Profimedia Chateau Montelena Chardonnay 1973. izložen u muzeju Smithsonian

Ni tog vina u redovitoj prodaji nema, ali jedna se boca pojavila u javnosti u ljeto 2010. Za 11.325 dolara kupio ju je u tvrtki Spectrum Wine Auctions Jason Corcoran, američki stručnjak za software sportskih automobila poput Lamborginija i Porschea. Postao je tako vjerojatno jedini čovjek na svijetu koji je vlasnik svih 20 vina koja su sudjelovala na Pariškoj presudi. "Mjesecima sam tražio na internetu nekoga tko ima Montelenu 1973. Bio sam spreman platiti i više. Na ideju o sakupljanju vina s tog slavnog ocjenjivanja došao sam nakon što sam gledao film 'Bottle Shock'", rekao je Corcoran.

profimedia-0097627882.jpg
Profimedia Scena iz filma 'Dvoboj vinara' - Bill Pullman i Cris Pine kao otac i sin Jim i Bo Barrett, vlasnici vinarije Chateau Montelena

profimedia-0097627875.jpg
Profimedia Scena iz filma 'Dvoboj vinara' - Alan Rickman kao Steven Spurrier

Inače, 'Bottle Shock' je igrani filmu 2008. čiji je naziv nas nespretno preveden kao 'Dvoboj vinara', a pravi je glavni lik baš Chardonnay Montelena 1973. Šok u boci bio je kratkotrajna promjena boje vina zbog koje su vlasnici vinarije, otac i sin Jim i Bo Barrett (u filmu ih igraju Bill Pullman i Cris Pine), htjeli cijelu berbu prodati u bescijenje ili čak proliti. Slučajno su ipak vidjeli kako se vino isčistilo pa uspjeli vratiti boce i uzorke predati Spurrieru, kojega glumi Alan Rickman. Film nije loš, ali u njemu se ne spominje Mike Grgich. Barretti su sudjelovali i u produkciji filma, a kako se s Grgichem nisu prijateljski rastali, izbacili su ga iz cijele priče. Štoviše, sudskim su tužbama uspjeli spriječiti i snimanje filma 'Judgment of Paris' prema knjizi Georgea Tabera o slavnom ocjenjivanju koja je ponajviše posvećena baš našem velikom vinaru, a prevedena je i na hrvatski.

profimedia-0179959421 Warren Winiarski.jpg
Profimedia Enolog Warren Winiarski (u sredini, nazdravlja s kolegama) - osoba zaslužna za vino Stag's Leap Cabernet Sauvignon 1973.

Iako ga nema u filmu, Grgić je ušao u povijest. Zbog velikog utjecaja na razvoj američkog vinarstva, oba su vina uvrštena među izloške Američkog nacionalnog povijesnog muzeja Smithsonian, a navedeni su i enolozi koji su za njih zaslužni: Warren Winiarski koji je tada radio u Stag's Leapu, a danas ima vinariju Arcadia Vineyards u kalifornijskoj vinorodnoj dolini Napa, te Miljenko 'Mike' Grgić.