Nedostaju li vam okusi tradicionalno pripremljenih, dugo kuhanih toplih jela iz pinjate, ovog proljeća krenite put Istre jer se 'Tradizione a tavola: jela iz pinjate' ponovno vraća u punom sjaju. Ova, sad već poznata gastro manifestacija održat će se od 20. travnja do 6. svibnja 2022. na području Bala, Svetvinčenta i Kanfanara, a svi će posjetitelji imati priliku probati i uživati u brojim autohtonim istarskim jelima spremljenima na tradicionalan način, upravo onako kako su to pripremale naše none.

Tradizione a tavola 2_1.jpg
StoryGourmet Press 

Tradizione a tavola 5_1.jpg
StoryGourmet Press 

Njegujući bogatu tradiciju kraja, konobe Klarići, Mrgani 42, Kod Kancelira i OPG Pekica pripremaju tradicionalna jela na kojima su odrasle brojne generacije Istrijana, a iz bogate ponude izdvajaju se jote od kiselog kupusa i repe, guste maneštre iz koje proviruju komadi koromača, slanca i trukinje kao i tradicionalnu istarsku paštu - pljukance, fuže, njoke i raviole. Mirisi su i okusi to što vraćaju u neka daleka prošla, jednostavnija vremena kada se cijela obitelj s nestrpljenjem okupljala oko stola, radujući se dobrom društvu i još boljoj hrani.

Tradizione a tavola 1_1.jpg
StoryGourmet Press 

Uz domaću paštu, posjetitelji će imati priliku kušati i istarski pršut, divlje šparoge i šugo od divljači, odnosno domaće kokoši, a ovo vrhunsko gastronomsko iskustvo upotpunit će jela pripremljena s mesom istarskog boškarina. Za još bolji cjelokupni doživljaj pobrinut će se tekući eliksir života, neizostavni sastojak gotovo svakog istarskog jela - ekstra djevičansko maslinovo ulje, ali i veliki izbor domaćih vina istarskih vinara koja se savršeno sljubljuju s okusima tradicionalnih istarskih jela.

Više informacija možete pronaći na linku Tradizione a tavola, a u nastavku donosimo recept za tradicionalnu istarsku maneštru.

Tradizione a tavola 3_1.jpg
StoryGourmet Press Istarska maneštra s mladim kukuruzom

ISTARSKA MANEŠTRA S TRUKINJOM

(za 4 osobe)

250 g mladog graha
2 klipa kukuruza (2 klasa trukinje)
2 kumrpira
1 srednji luk
1 mrkva
1 žlica nasjeckanog korijena celera
1 žlica nasjeskanog lista celera
1 žlica nasjeckanog korijena peršina
1 žlica nasjeckanog lista peršina
2 češnja češnjaka
100 g dimljene istarske pancete
100 g istarskog domaćeg špeka (larda)
4 istarske kobasice
šaka šuplje pašte (mali šubioti)
goveđi temeljac
sol, papar

U velikom loncu u kojem ćemo kuhati maneštru na dvije žlice svinjske masti kratko popržimo kockice pršuta i kockice istarske dimljene pancete. Zatim pršutu i panceti dodamo sitno izrezan luk i sačekamo da uvene. Nakon što luk uvene ubacimo dvije jušne žlice koncentrata rajčice i sve zajedno promiješamo. Kada se svi sastojci prožmu, zalijemo ih goveđim temeljcem. Kost od pršuta izvadimo iz vode u kojoj smo je prkuhali i stavimo u lonac s lukom. Zatim redom dodajemo: grah koji smo prethodnu večer namočili, a zatim i kratko prokuhali, izrezanu mrkvu, kockice krumpira, mladi kukuruz (trukinju), usitnjeni češnjak, list lovora, malo crvene mljevene paprike. Lonac poklopimo i kuhamo na laganoj vatri idućih sat vremena. Za to vrijeme pripremamo pešt od istarskog domaćeg špeka (larda), češnjaka te listova celera i peršina. Sve sastojke usitnimo dok ne dobijemo pastu koju možemo namazati na kruh. Nakon sat vremena, ubacimo tri do četiri žlice pešta, začinimo svježe mljevenim paprom, po potrebi dodamo soli, poklopimo i nastavimo kuhati na laganoj vatri još sat do sat i pol vremena. Dvadeset minuta prije kraja u maneštru ubacimo istarske domaće kobasice.

%MCEPASTEBIN%