Još uvijek traje sezona poriluka, povrća koje kao da je stalno u drugom planu, možemo čak reći i da je jedna od najzapostavljenijih namirnica. Šteta jer je riječ o vrlo zdravom povrću čiju su hranjivost cijenile naše bake pa ne čudi da se poriluk može naći i u receptima unutar “Dalmatinske kuhinje” Dike Marjanović-Radice.
Poriluk je sličan luku, zeleni je brat luka i češnjaka a dolazi iz obitelji povrtnica pod imenom Allium. Podrijetlom je iz središnje Azije, jede se od davnina - spominje se i u Starom Zavjetu a rimski car Neron vjerovao je da će mu juha od poriluka čuvati glasnice. Općenito su ga Rimljani koristili u svojoj kuhinji, posebno tijekom pripreme raskošnih gozbi. U Europu je stigao tijekom srednjeg vijeka, danas ga se redovno jede u Danskoj, Nizozemskoj i Belgiji a u Walesu je nacionalno povrće, čak se i nalazi na njihovom nacionalnom grbu.

Poriluk ima malo kalorija a bogat je hranjivim tvarima; sadrži beta - karoten, kalij, vitamini B skupine, vitamin C, magnan, a sadrži i male količine bakra, željeza i folata. Dobar je za srce, probavu, pomaže normalizaciji ukupnog i LDL kolestrola, štiti prostatu a povezuje se i sa smanjenim rizikom od razvoja karcinoma debelog crijeva.

knife-ga6f9fd987_1920.jpg
Pixabay 

U kulinarstvu je varivo jedan od najčešćih načina pripreme poriluka a izvrstan je i u različitim prhkim pitama, omletima ili tjesteninama. Može se kombinirati i sa lećom, slanutkom, s mesom, gljivama…
U “Dalmatinskoj kuhinji” Dike Marjanović-Radice nalazimo više recepata koji uključuju poriluk kao i one u kojima je ovo povrće u glavnoj ulozi. Tako nalazimo recept za varivo od poriluka kao i kuhani poriluk te poriluk s krumpirom.
Recimo, ako ga kuhamo, narežemo ga na kolutove i složimo u posudu, zalijemo juhom te pospemo s mrvicama koje smo prethodno popržili na 1 žlici masti. Zalijemo s octom i pustimo da kuha oko pola sata. Možemo ga i pirjati s lukom, dodati krumpir narezan na kocke, također zaliti s juhom, začiniti i nakon što malo prokuha dok sastojci ne omekšaju, posluži se.

hanna-balan-fZaq6c1hDFo-unsplash.jpg
Unsplash/Hanna Balan 

U nastavku donosimo i recept za klasično varivo s porilukom po uzoru na recept iz “Dalamtinske kuhinje” Dike Marjanović-Radice.

Sastojci:

1 kg poriluka
mast
brašno
šećer
krušne mrvice
pileći temeljac
začini

Priprema:
Prvo operemo poriluk i narežemo ga na kolutove. Od 8 dkg masti, 5 dkg brašna te malo šećera napravimo zapršku u koju ubacimo narezani poriluk. Stalno miješamo te nakon nekoliko minuta dodamo dvije žlice krušnih mrvica. Zalijemo s pilećim temeljcem, začinimo po želji te pustimo da kuha dok poriluk ne omekša. Poslužuje se uz pohano ili kuhano meso.