Coachella, i više nego poznat glazbeni festival koji se održava u Kaliforniji, u dolini Coachella u pustinji Colorado, ove je godine iznenadio ne samo glazbenim već i gastro lineupom. Osim nastupa imena kao što su Maneskin, Billie Eilish, Harry Styles, The Weeknd i Swedish House Mafia, ovogodišnju Coachellu posebnu je učinila i ponuda pod nazivom Outstanding In The Field, a koja je nudila i odličan gastro doživljaj, kako lokalnih chefova i restorana, predstavljanja najboljeg od ponude proizvoda izuzetno bogate regije, tako i gostovanja slavnog chefa Gaggana Andana, za čijom se pop up ponudom pokazao golem interes, a za koga je upravo Coachella mjesto s kojeg starta razvoj poslovanja po SAD-u.

Ali ovogodišnja će se Cochella pamtiti i zahvaljujući devetnaestogodišnjoj reperici s Tajlanda, zvijezdi poznatoj pod imenom Danupha Milli Khanatheerakul. I to ne samo po desetominutnom nastupu već i po tome što je ova mlada zvijezda sam nastup začinila jednim jelom, zdjelicom mango sticky rice poslastice, koju je donijela na pozornicu te u čijem je okusu uživala pred publikom pozivajući i da oni učine isto.

Coachella Mango Sticky Rice
Profimedia Danupha Milli Khanatheerakul na kraju nastupa s zdjelicom mango sticky rice deserta

Upravo je to bilo dovoljno da interenet “poludi” za pretraživanjem što se to krije iza tog pojma za koji je na Twitteru kreiran i hashtag #khanonieomamuang. Na instant brzu te uspješnu reakciju reagirala je i tajlandska vlada koja je objavila kako će upravo ovo jelo predložiti da se uvrsti na UNESCO-ov popis nematerijalne kulturne baštine, jer osim interesa na društvenim mrežama, doslovno i preko noći je porasla i potražnja za ovim desertom diljem svijeta. Impresivno.

Ali znate li što je to i kako se priprema mango sticky rice?
Slastica koja se krije iza naziva khao neow mamuang jelo je koje se priprema od na pari kuhane ljepljive riže koja se miješa s kremom od kokosa i šećera te se poslužuje uz savršeno zreli žuti mango uz dodatak kreme od kokosa ili hrskavo pripremljenog mungo graha. Donosimo recept!

Sastojci:
300 g ljepljive riže (onaj tip koji se koristi za pripremu sushija)
250 ml kokosovog mlijeka
3 žlice šećera
malo soli
2 do 3 zrela ploda manga
2 do 4 žlice kreme od kokosa
1 žlica tostiranih sjemenki sezama

Priprema:
Namočite rižu u hladnu vodu te ostavite da se namače oko tri sata ili čak preko noći. Ocijedite. U kuhalo na paru dodajte rižu, dolijte vode te kuhajte na umjernoj temepraturi oko pola sata s time da na pola vremena kuhanja rižu promiješate.
Pomiješajte kokosovo mlijeko i šećer u manjoj posudi te zagrijte na umjernoj vatri uz stalno miješanje, sve kako bi se šećer otopio. Ne dozvolite da provrije. Umiješajte malo soli (četvrtina male žličice) te sve prelijte preko kuhane riže. Promiješajte, ostavite sa strane da se ohladi.
Ogulite mango, te odrežite mesnate komade skroz do koštice. Svaki komad nasjeckajte na tanke dugačke komade. Od riže oblikujte komadiće koje zaogrnite komadićima manga. Svako komadić začinite kremom (vrhnjem) od kokosa, pospite sezamom. Dobar tek.