Britanski National Geographic Traveller u svom je izdanju za svibanj objavio veliku reportažu iz Zagreba u kojoj autor Alex Crevar hrvatsku prijestolnicu opisuje kao veliki grad maskiran u manji, ističe opušteni zagrebački ritam života koji primjećuju oni koji su po prvi puta kod nas, a jako mu se sviđa i naša kultura ispijanja kave na terasama kafića, kao i brzinski gutljaji rakije. Kompletan članak pročitajte ovdje.
Uz posjete brojnim muzejima i galerijama (Muzeju suvremena umjetnosti, Muzeju grada Zagreba, originalnom Muzeju prekinutih veza, autor predlaže da se u Zagrebu svakako obiđe Zelena potkova, pogleda Zagrebačka katedrala (u koju se trenutačno ne može jer je prije dvije gdoine stradala u potresu), Gornji grad, da se prošeće Tkalčićevom, Tunelom Grič, ali i neizbježnom Špicom, kojom, kaže Crevar, subotom ujutro prođe pola grada kako bi pokazali svoje najnovije modne krpice.
Osim na špici, preporuča se da kava popije i u omiljenom Eli's cafeu te proveze Uspinjačom. Za ljubitelje teatra predlaže posjet Hrvatskom narodnom kazalištu, a za šoping kravate Croata te tržnice na otvorenom poput Dolca ili nedjeljnog sajma antikviteta na Britancu.
A što jesti u Zagrebu? National Geographic Traveller preporuča Broom 44 na Dolcu, mjesto za kul bruncheve, bistro Lari & Penati koji je svoju sjajnu ponudu predstavio i na nedavno održanom gastro eventu Food Market by StoryGourmet, te restoran Dubravkin put na Tuškancu. A gdje piti? Svakako u najstarijoj zagrebačkoj vinoteci i wine shopu Bornstein na Kaptolu, u kavani i koktel baru Kavkaz te Kulturnom Centru Mesnička u blizini Tunela Grič.
Za odsjesti Crevar preporučuje Hotel President Pantovčak, boutique hotel sa 10 soba s jedinstvenim umjetničkim dekoracijama, Hotel Republiku smješten na rubu šume Tuškanac te legendarnu Esplanadu, simbol Zagreba s pet zvjezdica i bogatom tradicijom koju svjetska javnost najbolje poznaje s rute kultnog Orient Expressa.