Volite li azijsku kuhinju i uživate u sočnim kombinacijama začina i različitih namirnica koje se zahvaljujući pripremi i tehnikama sjeckanja te termičke obrade brzo pripremaju, podsjećamo na popularno tajlandsko jelo kineskih korijena - Pad Thai. Priprema se s piletinom, kozicama, škampima ili samo od povrća u kombinaciji s rižinim rezancima te začinjeno s ribljim umakom u kojem se krije snaga umami okusa. Pri odabiru povrća dobar je savjet  da budete praktični, te da koristite što imate pri ruci. Poseban okus ovom jelu daje i jaje koje u formi kajgane možete, ali ne morate, dodati rezancima.
U azijskoj kuhinji pola posla je priprema, zato prije nego što zagrijete wok imajte pripremljene i nasjeckane sve sastojke, čak i jaje, ukoliko ga dodajete, neka bude umućeno. Jer od trenutka kada započnete s pripremom trebat će vam svega desetak minuta da jelo i poslužite.
Posebnost Pad Thai jela je i u tome da se sastojci savršeno prožimaju zahvaljujući pripremi u wok tavi koja mora biti savršeno zagrijana. Jer tako se postiže toliko potrebna karamelizacija. 
Rižini rezanci su osnova ovog recepta te ih je važno pripremiti prema uputama na pakiranju te kuhane umiješati u pripremljeno jelo. Ali ne zaboravite, važno je da ostanu al dente.
Tajna dobrog umaka je u korištenju već spomenutog ribljeg umaka ali i u spoju okusa koji se postiže tako da pomiješate riblji umak, malo soja umaka, smeđi šećer, rižin ocat (ili tamarind paste) i srirachu. Na vama je da odredite količine, ali ne zaboravite - duša jela je upravo riblji umak.

Donosimo recept koji spaja više namirnica ali na vama je da odaberete pripremate li jelo spiletinom, kozicama ili tofuom. Količina je ista sam je odabir na vama.

Sastojci:
225 g ravnih rižinih rezanaca
3 žlice ulja
3 češnja češnjaka, sitno nasjeckanog
225 g kozica ili piletine ili tofua (sve osim kozica narezano na manje komade)
2 jaja
1 crvena paprika, tanko narezana
3 mlada luka, tanko narezana
šaka tostiranih kikirikija
2 limete
šaka svježe nasjeckanog korijandera

Sastojci za umak:
3 žlice ribljeg umaka
5 žlica svijetlog soja umaka
5 žlica smeđeg šećera
2 žlice rižinog octa
1 žlica sriracha umaka

Priprema:
Skuhajte rezance prema uputama, kuhane potpite u hladnu vodu. Pripremite umak. Zagrijte wok tavu te dodajte malo ulja te kozice, piletinu i/ili tofu te papriku. Pripremate li jelo s kozicama pržite ih u woku minutu do dvije, koristite li piletinu 3 do 4 minute uz okretanje. Pripremljeno pogurajte na polovicu tave, dodajte još malo ulja te izlijte umućen jaje. Pripremite kajganu koju drvenom kuhačom usitnite u manje komade. Dodajte rezance i kikiriki, sve pomiješajte. Jelo začinite sitno nasjeckanim mladim lukom, korijanderom te sokom limete koju ste svježe iscijedili. Poslužize odmah!
Savjet više – u višku jela možete uživati i sljedeći dan.