Ako volite ciklu - a ako ovo čitate, vjerojatno je volite - onda će vas zanimati i recept koji donosimo u nastavku. Riječ je o receptu za ukiseljenu ciklu, brzo rješenje kad vam treba neki ukusan prilog. Naime, za ovaj recept vam treba pola sata vremena (plus još sat vremena za hlađenje u frižideru) a rezultat je jako ukusan! Ukiseljenu ciklu možete poslužiti samostalno kao hladan prilog uz proljetne salate ili je servirati uz nedjeljno pečenje. Ukiseljena cikla također je izvrstan dodatak narescima koje poslužujete gostima - uz sir i suhomesnato - a u kombinaciji s narezanim tvrdo kuhanim jajima je lagan i zdrav ručak ili predjelo.
Napomenimo i da ukiseljena cikla sadrži nula masti, puno vitamina i samo 71 kaloriju po šalici. Ipak, ako ste skloni bubrežnim kamencima ili gihtu, imajte na umu da je cikla također bogata oksalatima, što može doprinijeti ovim bolestima.
I, za kraj, ukiseljena cikla izdržat će do 3 mjeseca u hladnjaku, ali ćete je vi i vaša obitelj vjerojatno pojesti i prije toga!
Provjerite recept u nastavku.

preserving-gae4f84320_1920.jpg
Pixabay 

Sastojci:

8 cikli srednje veličine
1 šalica octa
1/2 šalice šećera
1-1/2 žličice cijelih klinčića
1-1/2 žličice cijelog pimenta
1/2 žličice soli

Priprema:
Očistite ciklu i odrežite joj vrhove. Stavite u lonac ili pekač; dodajte vode da prekrije ciklu i zakuhajte. Smanjite vatru i pirjajte poklopljeno 25-30 minuta ili dok cikla ne omekša. Uklonite iz vode te pustite da se ohladi. Ciklu ogulite i narežite; stavite u zdjelu i ostavite sa strane.
U malom loncu pomiješajte ocat, šećer, klinčiće, piment i sol. Zakuhajte i kuhajte 5 minuta. Dobiveni umak prelijte preko cikle, stavite u hladnjak najmanje 1 sat. Prije posluživanja ocijedite.