Crvena paprika u prahu za mnoge je gurmane važan začin. Ali osim paprike u prahu (dimljene ili klasične) sve je zanimljiviji začin i paprika u pahuljicama, a od brojnih se vrsta posebno ističe pul biber ili aleppo paprika koja je naziv dobila po sirijskom gradu Aleppu. Uzgaja se u Siriji i Turskoj, omiljen je začin zemala Bliskog istoka i mediteranskog bazena, a osim popularnog naziva pul biber poznata je i pod nazivom haleb biber.

Lomljene pahuljice privlače voćno dimljenom aromom te toplinom kojoj osvajaju nepce, a često se koristi za začinjavanje baš kao što bi mi koristili papar, a voli se jer ne zahtijeva kuhanje već je dovoljno dodati pripremljenom jelu bez obzira poslužujete li ribi, salati ili avokado tostu. Ova je paprika puna okusa, umjereno ljutog okusa i iskrena je preporuka da je uvrstite među vama omiljene začine.

Pul biber poslužite uz jaja i avokado tost za doručak jer će istaknuti okuse jela. Odlično se slaže sa svježe nasjeckanim mladim lukom dodanim svježe pripremljenoj kajgani, a odličan je dodatak i uz par kapi maslinovog ulja na toast sendviču sa sirom.
Volite li pečene sireve dobar je savjet da ih pečene začinite s malo pul biber papričice baš kao i što će ova papričica istaknuti okus netom pripremljenih kozica i škampa koje ste začinili malo svježe iscijeđenog limunovog soka. S malo pahuljica ove papričice začinite meso s grila, ali i ribu te školjke. Posebno se dobro slažu pul biber i losos, ali i svježe narezani krastavci, paprike, rotkvice i mrkve.
Ukoliko volite umake i namaze, posebno humus, dodajte i malo pul biber začina. Oduševit će vas. Mogućnosti su brojne, na vama je da ih otkrijete!