Nakon pauze izazvane pandemijom, u Štrigovu, centar gornjeg Međimurja i centar međimurskog vinogorja,od 13. do 15. svibnja vraća se popularni vinski festival Urbanovo, u organizaciji udruge Hortus Croatiae, a održat će se u Domu kulture Štrigova.. Već poslovično, na Urbanovo svoja vina dolaze predstaviti svi vodeći vinari Međimurja, a javnosti i stručnjacima na uvid nude svježa vina iz prošlogdišnje berbe, kao i vina starijih godišta, namijenjena odležavanju.

Instagram.jpg
arhiva udruge Hortus Croatiae 

Festival će posjetiti poslovni partneri vinara izlagača - vlasnici restorana, sommelieri, vinotekari, distributeri, hotelijeri i ljubitelji vina, a novinarima i drugim predstavnicima medija osigurane su novinarske akreditacije. Festival je otvoren za javnost, uz kupnju ulaznice ( online ili na ulazu ) u iznosu od 150 kn, a radno vrijeme sva tri dana je od 12 do 19 sati.

E14A7654.jpg
arhiva udruge Hortus Croatiae 

"Iza nas je sjajno 2021. godište, osobito za bijele sorte kojima Međimurje obiluje, pa jedva čekamo Urbanovo kako bismo javnosti pokazali visoku razinu kvalitete naših recentnih vina. Međimurski vinari već niz godina pokazuju stalni napredak, što potvrđuju platinaste, zlatne i srebrne medalje s najvećih internacionalnih natjecanja kao što je Decanter World Wine Awards. Naša su vina zbog toga sve više prisutna širom Hrvatske, a zadnjih godina nam raste i izvoz na strana tržišta. Projekt Pušipel nam se pokazao punim pogotkom i danas su vina pod tim nazivom, izvan domicilne županije, naša najtraženija vina. Jako nas veseli da publika najviše želi baš autentično međimursko vino, ali moram istaknuti i da ništa lošija nije situacija ni s ostalim sortama, osobito onim aromatičnijim poput sauvignona bijelog, muškata žutog te pinota sivog, bijelog i crnog. Uglavnom, bez obzira na izazove kojih u posljednjih nekoliko godina stvarno nije nedostajalo, međimurska vina su u stalnom usponu, prepoznata su po dobrom kod kuće i vani, a festival Urbanovo je prava prilika da se posjetitelji upoznaju sa zaslužnima za taj uspjeh, međimurskim vinarima, te isprobaju njihova najbolja vina2, poručio je predsjednik udruge Hortus Croatiae David Štampar.