Jeste li kad radili palačinke s ricottom i limunom? To su lagane, ‘paperjaste’ palačinke, jednostavne za izradu a ukusne i sočne, idealne kao slatki zalogaj ili brzo rješenje za ranu večeru. U ovom receptu za koji vam treba jedva pola sata koristimo vodu umjesto mlijeka a palačinke možemo poslužiti s malo maslaca, prstohvatom limunove korice te, po želji, s malo javorovog sirupa ili pak posute šećerom u prahu. Provjerite recept i iznenadite ukućane s ovom ukusnom i pomalo neobičnom slasticom.

shutterstock_657860656 manja fotka za web.jpg
Shutterstock 

Sastojci:

¾ šalice hladne vode (naravno, možete koristiti i mlijeko umjesto vode)
½ žličice sode bikarbone
½ šalice ricotta sira
1 žlica naribane limunove korice
1 žlica biljnog ulja
1 žlica bijelog šećera
1 veliko jaje
⅛ žličice ekstrakta vanilije
2 žlice otopljenog maslaca
1 žlica limunovog soka
1 šalica + 2 žlice brašna koje se samo diže

Priprema:
U zdjeli pomiješajte vodu i sodu bikarbonu. Dodajte ricottu, limunovu koricu, biljno ulje, šećer, jaje i vaniliju. Pjenjačom miješajte pa dodajte otopljeni maslac, limunov sok i 1 šalicu plus 2 žlice brašna. Pjenjačom miješajte dok većina brašna ne nestane u tijestu. Kad ste dobro pomiješali, ostavite tijesto da odstoji na sobnoj temperaturi oko 15 minuta.
Potom zagrijte lagano podmazanu tavu na srednje jakoj vatri te na njoj pecite palačinke. Poslužite ih posute šećerom u prahu, prelivene sirupom ili pak ukrašene limunom. Prijatno!