Jeste li znati da se svake godine, prvog petka u lipnju, odaje počast - krafni! Tako je, ova omiljena slastica Baracka Obame, Homera Simpsona ali i, složit ćete se, većine nas, ima svoj dan a ove godine pada na 3. lipnja.

Podrijetlo proslave Nacionalnog dana krafni potječe još iz razdoblja Prvog svjetskog rata. Naime, tad je skupina dobrovoljaca, članova Vojske spasa, poslana na prvu crtu bojišnice s misijom pružanja utješnih obroka za vojnike. Ubrzo su otkrili da su krafne učinkovite za prehranu u tim ratnim okolnostima, teškim i za kuhanje normalnog obroka. Ovi hrabri volonteri kasnije će biti poznati kao "krafne". Zanimljivo je da su znali koristiti svoje kacige za pečenje sedam krafni odjednom.

date-of-birth-ga44617f76_1920.jpg
Pixabay 

Godine 1938. ustanovljen je “Dan krafni” kao način odavanja počasti tim pripadnicima Vojske spasa koji su pritekli u pomoć vojnicima tijekom Prvog svjetskog rata. Danas se Nacionalni dan krafni uvelike obilježava prvog petka u lipnju. Poznato je da ih mnoge trgovine s krafnama daju besplatno, a često ih se radi i kod kuće na taj dan. Tim povodom u nastavku donosimo recept za brze i jednostavne krafne, gotove u samo 15 minuta!

Sastojci:
180 g višenamjenskog brašna
2 žlice praška za pecivo
1/4 žličice soli
120 ml) mlaćenice
50 g granuliranog šećera
42 g otopljenog maslaca
3 - 4 šalice biljnog ulja, za prženje
Dodatni šećer za posipanje

powder-sugar-gf7a6c5261_1920.jpg
Pixabay 

Priprema:
Ulijte ulje u veliku tavu ili lonac i zagrijte na srednjoj vatri. U međuvremenu pripremite tijesto za krafne.
U srednjoj posudi za miješanje pomiješajte brašno, 1/4 šalice šećera, prašak za pecivo i sol. Posebno umutite mlaćenicu i otopljeni maslac. Smjesu od mlaćenice ulijte u smjesu od brašna i umiješajte suhe sastojke i miješajte dok se ne sjedine (pazite da tijesto ne razmutite).
Razvaljajte tijesto u kuglice od 1/2 žlice. Nakon što se ulje ugrije, pržite oko 1/2 kuglica tijesta odjednom, do zlatno smeđe boje, a zatim okrenite i pecite drugu stranu dok ne porumeni. Pažljivo izvadite cjediljkom ili metalnim hvataljkama, ocijedite na papiru za pečenje te kad su gotove, pospite ih šećerom i poslužite.