Što učinit s viškom voća? Čak i jabuka, a da nije smoothie ili kompot? Zasigurno se i vama u vašem domaćinstvu dogodilo da ili nekog voća u određenom trenutku imate puno previše ili da jednostavno neko voće ostane nepojedno. U skladu s aktivnim no food waste ponašanjem zasigurno imate recepte i jela u kojima će to voće biti odlično iskorišteno. Odlična ideja što učiniti s ostatkom jabuka je recept za pripremu umaka ili pirea od jabuka.
Popularni apfelmus ili applesauce pripremljen se može koristiti kao dodatak jutranjim kašama, kolačima, pitama ali i kao sočni detalj uz pečeno svinjsko meso. Ovaj je umak onaj koji se osim okusom može opisati i kao budget friendly, jer priprema je jednostavna, od namirnica koje zasigurno imate u kuhinji. A najbolje od svega je to što ovaj umak možete napraviti kada god poželite, od vama omiljenih (domaćih) jabuka.
Savjet više – okus umaka ovisit će o vrsti jabuka, pa tako ukoliko su jabuke kiselije i umak će biti manje sladak. Pripremljeni umak možete čuvati u hladnjaku zatvoren u staklenci do nekoliko dana od pripreme.
Sastojci:
oko 600 g jabuka, oguljenih, očišćenih i narezanih na komadiće
1 žlica šećera
½ limuna, sok
25 g maslaca, po želji
Priprema:
Oguljene i očišćene jabuke narežite na komadiće te ih s šećerom ubacite u dublju tavu. Prelijte sa sokom od limuna i 50 ml vode. Sve dobro promiješajte. Pokrijte poklopcem I na laganoj vatri kuhajte oko 10 minuta. Žlicom usitnite omekšale jabuke. Dobro promiješajte te po želji malo svježe mljevenog papra. Ukoliko želite bogatiji i kremastij umak, prebacite jabuke u sito te usitnite komadiće te u procijeđeni umak prije posluživanja dodajte maslac.