Kako starimo, tako sve više postajemo svjesni koliko prehrana može utjecati na naše zdravlje, kondiciju i opće stanje organizma. Riječ je o individualnim stanjima ali ipak postoje i neke univerzalne upute kako možemo pristupiti prehrani u cilju očuvanja ili poboljšanja kvalitete života.

“Za ljude koji žele spriječiti kronične bolesti i održati ili poboljšati kvalitetu života kako stare, postoji nekoliko općih preporuka. Kvaliteta života je također subjektivna i relativna, ali fokus treba biti na poboljšanju statusa sigurnosti hrane, spriječiti pothranjenost, izbjeći nepotrebne bolesti, održati mišićnu masu i spriječiti dehidraciju”, kaže Caroline West Passerrello, registrirana nutricionistica dijetetičarka i glasnogovornica Akademije za prehranu i dijetetiku a prenosi portal marthastewart.

profimedia-0528689998.jpg
Profimedia 

Važno je, napominje, da je hrana bogata nutritivinim tvarima od kojih se posebno ističu omega-3 masti; antioksidansi od kojih posebno vitamini A, C i E za podršku imunološkom sustavu te kalij, kalcij i vlakna. U tu se skupinu ubrajaju, naravno, zdravo voće, povrće i nemasni proteini ali i nekoliko možde atipičnih namirnica koje će dati potrebne hranjive tvari.

bell-pepper-g8f2b8fd84_1920.jpg
Pixabay 

Tako za veći unos vitamina C preporučuje - crvenu papriku: “Sadrži i vitamine A i E koji su, uz vitamin C, antioksidansi”, kaže Passerello. Za unos kalija, osim banana za koje znamo da su dobar izvor kalija, preporučuje suhe marelice, leću, pečeni krumpir ili sok od naranče. Kao alternativu crvenom mesu čiju je konzumaciju dobro smanjiti kako starimo bez obzira što sadrži potrebne proteine, dobro je jesti biljne proteine, jogurt, grah i orašaste plodove od kojih posebno bademe jer sadrže vlakna i vitamin E. Passerrello napominje i da je jako važno odrćavati hidrataciju tijela a za to preporučuje konzumaciju - grožđa.

grapes-g822d6d4bf_1920.jpg
Pixabay