Ovogodišnji Tribeca Film Festival još je jednom okupio filmske naslove vrijedne pažnje među kojima se, posebno za sve ljubitelje lika i djela chefa Maura Colagreca, jedan posebno ističe. Radi se o filmu “Reinventing Mirazur” koji se na ovom festivalu premijerno prikazao za američko tržište, nakon što je u rujnu 2021. prikazan i na San Sebastian filmskom festivalu u sklopu Culinary Zinema projekta.

Kako i sam naslov upućuje ovo je dokumentarni film o slavnom restoranu slavnog chefa, te o onome što je uslijedilo unutar izuzetno zahtjevne 2020. godine, priča o transformaciji restorana ovjenčanog s tri Michelinove zvjezdice, smještenog u Mentonu, na korak do granice Francuske i Italije, o transformaciji koja je kao i uvijek odraz promišljanja, filozofije i djelovanja chefa Colagreca.

Mauro Colagreco
Profimedia chef Colagreco u vrtovima Mirazura

Uslijed pandemije chef Colagreco zajedno se sa suprugom Julijom suočio kako sa zatvaranjem restorana tako i sa željom da zahtjevne okolnosti budu pokretač promjena u smjeru kreiranja kako novog jelovnika, koji se temelji na biodinamičkim principima i mjesečevim mjenama, tako i u novom konceptu restorana. Ako tome dodamo koliko važnu ulogu u samoj ideji njegovog restorana imaju i vrtovi koji ga okružuju i gdje dospijeva voće, povrće i začinsko bilje koje se koristi u restoranu, te rad chefa Colagreca posvećen malim proizvođačima, očuvanju terroira, kako kopna tako i mora, održivosti te održivom poslovanju, jasno je koliko je ova promjena koncepta bila duboka i važna.

Chef Mauro Colagreco, Reinventing Mirazur
Reinventing Mirazur Chef Mauro Colagreco

Tako je preuređeni Mirazur odmah po otvaranju nakon pandmijske stanke predstavio predstavio "Moon Menu", a svaku fazu promjene chef Colgareco je ovjekovječio u formi dokumentarnog filma uz pomoć odlične filmske ekipe s kojom je započeo suradnju netom nakom što je 2019. njegov restoran od strane The 50 Best World Restaurants proglašen najboljim restoranom na svijetu. Film Reinventing Mirazur potpisuju Vérane Frédiani, Franck Ribière, Mauro Colagreco, Thomas Augsberger, Schuyler Ransohoff, Wes Fleuchaus te Yuji Shimoyama i Quentin Ransohoff, a film je iskreni i slojeviti odraz trenutka i promjena, jer je nastajao u stvarnom vremenu, te je tako i potvrda o važnosti promjene, one koja nas uči koliko je važno pronaći smjer, ravnotežu te nastaviti stvarati budućnost već danas.

Mauro Colagreco
Profimedia Chef Colagreco na premijeri filma


Zavirite u trailer filma “Reinventing Mirazur”: