Društvene mreže foodija, ljubitelja visoke gastronomije i novosti iz svijeta danske Nome ovih su dana mjestom razmjene brojnih komenatara, poruka podrške i čestitanja, jer Noma je još jednom iznenadila. Naime, objavom na društvenim mrežama, kako samog restorana tako i na profilima chefa Redzepija i najbližih suradnika, te u formi newslettera, stigla je vijest kako s prvim danom ljeta u Nomi započinju s posluživanjem sezonskog plant based jelovnika.

I to ne bi bilo ništa posebno, jer ljeto je oduvijek u Nomi rezervirano za najbolje od sezonskog povrća i bilja, za sezonu u kojoj se na tanjurima slavne Nome slavi obilje, da vijest nije zaokružena i informacijom kako je ujedno ova ljetna sezona zadnja koja će se ove godine poslužiti u Kopenhagenu. Noma (opet) zatvara vrata, ovaj put iz razloga što chef Rene Redzepi (opet) vodi čitav Nomin tim na drugi kraj svijeta, u neke nove avanture. Pop-up lokacija za sada još nije poznata te je najavljeno kako će više informacija biti dostupno kroz ljeto.

Unazad sedam godina chef Redzepi je oduševio održanim pop-up gostovanjima u Japanu, Australiji i Meksiku, gostovanjima koja su bila više od pokretanja restorana daleko od doma. Bila su to gostovanja koja su krojila smjer buduće Nome, one koja je usprkos svim izazovima preseljenja na novu lokaciju te posebice pandemije, 2021. od strane The World’s 50 Best Restaurants proglašena za najbolji restoran na svijetu.

Gostovanjem na prošlogodišnjem European Food Summitu održanom u Ljubljani, chef Rene Redzepi se osvrnuo kako ih je upravo pandemija spriječila u realizaciji već spremnih pop-up projekata u Los Angelesu, Istanbulu te Tbilisiju, za koje u tom trenutku nije bio siguran hoće li u budućnosti biti u prilici realizirati. Čini se da je ipak vrijeme za nove korake i pomake jer je to očito i dio retoričkog pitanja koje je chef Redzepi više puta ponovio nakon proglašenja Nome najboljim restoranom na svijetu, razmišljanja o tome kako nastaviti rasti, biti bolji, biti Noma.

Prema najavi Nominog tima ovo će putovanje biti starna točka do sada najveće transformacije, a chef Redzepi je to i potvrdio riječima: “Prije otprilike godine dana u mojoj se glavi počeo rađati plan. Danas je dan u kojem smo otvorili nešu vegetarijansku sezonu, zadnju koju ćemo ove godine poslužiti u Kopenhagenu. Ove jeseni i zime opet putujemo. Naš čitav tim otputovat će negdje na svijetu kako bi kuhali i učili.”

Po povratku u Kopenhagen 2023. planiraju obilježiti Nomin 20. rođendan. Ali i ta proslava će biti više od proslave, bit će to prema najavama chefa Redzepija, korak u zadnju godinu postojanja Nome kakvu se poznaje, te početak nove i uzbudljive faze.

Zato poziv svima koji bi voljeli okusiti Nomu je i više od poziva, to je prilika da uhvatite svoje mjesto ukoliko se u periodu posluživanja ljetnog jelovnika neka od rasporadanih rezervacija otkaže, da uhvatite doživljaj Nome koji će se sigurno još dugo pamtiti. Jer kako su i najavili 2024. donosi velike promjene što je u kroz svoju objavu potvrdio i chef Redzepi: “Imamo plan i ne mogu dočekati da s vama podijelim više, za sada znajte da se događaju velike promjene. Stojimo na novom kamenu temeljcu kako bi mogli nastaviti rast kao organizacija i kroz sljedećih 20 godina.
A za one koji u Nominim projektima žele uživati i u vlastitom domu vrijedi poziv da prate novosti koje dolaze iz Noma Projects Smoked Mushroom Garum.