Jedan od najpoznatijih i najpopularnijih ljetnih začina je menta, biljka koja dolazi u 30ak vrsta, puna je arome, od klasičnog peperminta do mirisa koji podsjećaju na jabuke ili jagode a ujedno je i iznimno ljekovita. Često joj pribjegavamo ljeti jer nas uspješno rashlađuje što možemo zahvaliti velikoj količini mentola koje sadrži a koji je poznat po tome da aktivira receptore u organizmu osjetljive na hladnoću pa imamo osjećaj da smo se rashladili nakon konzumacije. Osim što nas hladi, menta je dobra i za naše zdravlje - jača imunološki sustav, dobra je za glavobolju, smiruje i simptome alergije a jako je dobra i za probavu. Dobar je izvor proteina, tiamina, niacina, vitamina B6, fosfora i cinka kao i dijetalnih vlakana, vitamina A, C, riboflavina, folne kiseline, kalcija, željeza, magnezija, kalija, bakra i mangana. Čaj od mente nas smiruje a eterično ulje metvice pomaže kod upale mišića, smanjuje stres i pomaže kod raznih drugih upala.

peppermint-g2efea9126_1920.jpg
Pixabay 

Menta najviše buja tijekom ljetnih mjeseci, stoga i jest toliko prisutna u ljetnim jelovnicima - nalazimo je u voćnim ali i povrtnim salatama, slaže se s junetinom i janjetinom, dodaje se desertima i marmeladama. Dobre ide uz bosiljak, limun i đumbir, možemo je koristiti suhu ili svježu a svojim će okusom obogatiti i ljetne osvježavajuće, bezalkoholne i alkoholne napitke. Menta je idealna za pripravu umaka, masnijih jela i ragua a možemo je ubaciti i u - juhu.

Upravo jedan takav recept donosimo u nastavku i to za juhu od graška i mente. Naime, menta se odlično slaže sa graškom a kad probate juhu bit će vam jasno i zašto.

profimedia-0285343362.jpg
Profimedia 

Sastojci:

1 vezica mladog luka, ugrubo narezan
1 srednji krumpir, oguljen i narezan na kockice
1 češanj češnjaka, zgnječen
850 ml temeljca od povrća ili piletine
900 g mladog graška u mahuni, odnosno oko 250 g oljuštenog graška
4 žlice nasjeckane svježe mente
veliki prstohvat šećera
1 žlica svježeg soka od limuna ili limete
150 ml mlaćenice ili kiselog vrhnja

Priprema:

Stavite mladi luk u veliku tavu s krumpirom, češnjakom i temeljcem. Zakuhajte, smanjite vatru i kuhajte 15 minuta ili dok krumpir ne omekša. Za ukras, 3 žlice oljuštenog graška blanširajte u kipućoj vodi 2-3 minute, ocijedite, stavite u zdjelu hladne vode i ostavite sa strane. Preostali grašak dodajte u temeljac za juhu i pirjajte 5 minuta – ne više jer ćete u protivnom izgubiti lijepi svježi okus graška. Umiješajte metvicu, šećer i sok od limuna ili limete, malo ohladite, zatim ulijte u multipraktik ili sa štapnim mikserom miksajte dok ne postane glatko. Umiješajte pola mlaćenice ili kiselog vrhnja, kušajte i začinite solju i paprom. Možete je poslužiti vruću ili hladnu - ako je poslužujete hladnu,
možda ćete juhi trebati dodati još temeljca prije posluživanja jer će se zgusnuti dok se hladi. Po želji ukrasite s blanširanim graškom, vrhnjem i malo mente.