Lubenica, obožavano ljetno voće, osim kao savršeno osvježenje narezano na kriške i komadiće možem poslužiti i na slano. Jer u lubenci se jednako dobro uživa u kombinacijama sa sirevima i povrćem. Recept s lubenicom i feta sirom uz dodatak malo ljubičastog luka, ukiseljenih rotkvica ili maslina već je svojevrsni klasik.
Osim što sve te kombinacije privlače okusom privlače i vibrantnim izgledom, što je dobrodošao detalja na ljetnim tanjurima.
Odabranim sastojcima u spoju s lubenicom vi ste u mogućnosti pripremiti obrok u skladu s različitim prehrambenim navikama, jer se salata može poslužiti uz pečenu piletinu, meso s grila, burgere, ali i plodove mora. Našu je pažnju privukla salata koja se priprema od lubenice i kozica a zanimljiv su dodatak i tanki rižini rezanci. Hoćete li salatu začiniti soja umakom ili nekim od izaženijih ribljih umaka, odabir je na vama, a ne zaboravite da ukoliko odaberete lubenicu koja vas ne oduševljava okusom, nema problema, jer malo soli ili umaka popravljaju stvar. Zanimljivo je što je ova salata odlična i dan nakon što ste je pripremili.

Sastojci:
150 g rižinih rezanaca
1 čili papričica, sitno nasjeckana
3 limete, iscijedite sok + 1 limeta, narezati na kriške
1 žlica smeđeg šećera
1 žlica ribljeg ili soja umaka
šaka listova mente, nasjeckani
½ svježeg krastavca, narezan na komadiće
1 avokado, očišćen, narezan na kriške
200 g očišćenih kuhanih kozica
½ manje lubenice, narezti na komadiće veličine zalogaja
malo slanih kikirikija, nasjeckanih

Priprema:
Rižine rezance stavite u posudu s poklopcem te ih prelijte s zavrelom vodom. Ostavite ih da omekšaju 8 do 10 minuta ili već prema naputku na pakiranju. U međuvremenu pripremite preljev od čilija, soka limete, šećera i soja (ili ribljeg) umaka. Sve dobro promiješajte, kušajte te po potrebi dodajte sastojke koji će istaknuti okus koji priželjkujete. Rezance ocijedite, vratite u posudu, prelijte s preljevom. Dodajte mentu, dobro promiješajte. Prevacite na tanjur za posluživanje. Dodajte nasjeckani krastavac, avokado, kozice, lubenicu i kikiriki. S dvije žlice sve promiješajte, začinite, poslužite.