U potrazi za odličnim plant-based jelima uvijek se rado vratimo cvjetači. Odličan izvor vitamina C, bogata nutrijentima cvjetača je niskokalorična namirnica, u 100 g sadrži svega 25 kalorija te je više nego odličan odabir za pripremu zdravog niskokaloričnog obroka punog vitamina i minerala. Cvjetača se priprema kuhana na salate, kao podloga za zdrave pize i pizze, a odličan je pripremljena kao odrezak. Donosimo više ideja za pripremu, a za svaki od recepata je važno očišćenu i opranu cvjetaču narezati na kriške debljine oko 2,5 cm. Narezane kriške pecite u pećnici ili na tavi te pečenu poslužite začinjenu s malo soli i svježe mljevenog papra te domaćim umacima! Pečena cvjetača otvara paletu okusa koja pruža novu okusnu dimenziju ovom povrću što je odlična baza za sljubljivanje s umacima kao što su vierge, chimichuri ili pesto.
Također cvjetača zapečena s parmezanom delicija je koja zaslužuje svoje mjesto i na vašem tanjuru. A priprema je jednostavna – narezane i uljem te začinima začinjene odreske pecite na 200 stupnjeva oko 20 minuta. Svježe naribani parmezan pospite po odrescima te pecite još 10 do 15 minuta kako bi se površina zlatno zapekla.
Pri pečenju cvjetače dobar je savjet da pripazite pri okretanju odreska kako vam ne se odrezak ne bi usitnio, te da u pećnici pečete na 220 stupnjeva.
A kako pripremiti ukusne vierge, chimichurri i pesto umake? Podsjećamo.
Vierge umak
Sastojci:
maslinovo ulje
16 mini rajčica, nasjeckane
1 lučica, sitno nasjeckana
1 žličica kapara
šaka bosiljka, nasjeckano
šaka peršina, nasjeckano
½ limuna sok
Priprema:
Pomiješajte sve sastojke uz dodatak 5 žlica maslinovog ulja. Pripremljeni umak žlicom prelijte preko pečene cvjetače i poslužite.
Chimichurri
Sastojci:
¼ šalice sitno nasjeckanog peršina
3 žlice crvenog vinskog octa
4 češnja češnjaka, sitno najseckana
2 žlice origana
2 čajne žličice mrvljenog crvenog papra
½ šalice maslinovog ulja
Priprema:
Usitnite peršin, češnjak, papar. Pomiješajte ih dodavajući origano, sol i papar, ocat i maslinovo ulje. Po želji možete dodati i malo limunovog soka. Prije posluživanja preporuka je da umak odstoji minimalno 20 minuta, a još je ukusniji ukoliko ga pripremite dan ranije te ostavite u frižideru. Prije posluživanja izvadite umak kako bi postigao sobnu temperaturu te začinite meso, ribu ali povrće, bez obzira poslužujete li svježe, kuhano ili pečeno.
Klasični pesto
Sastojci:
2 šalice svježeg lišća bosiljka
pola šalice svježe naribanog sira parmezana
pola šalice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
1/3 šalice pinjola (mogu i nasjeckani orasi)
3 režnja češnjaka, mljeveno
sol i papar
Priprema:
Listove bosiljka i pinjole (orahe) stavite u procesor hrane i par puta obradite. Potom dodajte češnjak i sir i još nekoliko puta obradite. Gumenom lopaticom ostružite stranice zdjele. Dok procesor hrane radi, polako, vrlo lagano dodajte maslinovo ulje. Polako dodavanje maslinovog ulja tijekom rada procesora pomoći će mu u emulgiranju i spriječiti odvajanje maslinovog ulja. Pred kraj posolite i dodajte svježe mljeveni crni papar.