Kriška sočne ohlađene lubenice svojevrsna je definicija ljeta. Kako bi to zadovoljstvo bilo potpuno važno je znati odabrati savršeno zrelu lubenicu, čvrste teksture i voćno slatkog okusa koji godi nepcima. Ali moguće je da odabrana lubenica nije dovoljno slatka. Ne brinite, mi znamo kako spasiti očekivanja, jer dovoljno je dodati malo – soli.
Lubenica i sol odlična su kombinacija kao i sol i karamela, sol i čokolada, a dobro je podsjetiti se kako je dobra kombinacija lubenice i feta sira. Tajna je u činjenci kako mali dodatak soli lubenici koja nije dovoljno slatka neutralizira gorčinu te aktivira slatki okus. Jednako sol pomaže i voću poput grejpa ili kupina. Zanimljivo je kako dodatak soli na površinu lubenice doprinosi i teksturi jer sol izvlači tekućinu unutra komada voća. Ujedno je za istaknuti kako mala količina soli potiče rad žlijezda slinovnica, što pojačava doživljaj u ustima. Sol možete dodati po čitavoj površini te pričekati koju minutu prije nego što ćete i zagristi u sočnu lubenicu ili soliti zalogaj po zalogaj. A koju sol koristiti? Po vašoj želji, morsku, cvijet soli, himalajsku...
Uživajte u svježe narezanoj lubenici ali i odličnim salatama, donosimo recept za salatu s lubenicom, krastavcima, avokadom i kozicama!