U našim je prehrambenim navikama ustaljen običaj uživanja u dva slična a opet različita jela, pa tako u sarmi uživamo u hladnom dijelu godine dok su punjene paprike ljetna poslastica. Ljeto je i u sezoni smo mirisnih domaćih babura, koje klasično nadijevamo mesom i rižom te kuhamo u umaku od rajčica. Ovaj se klasik uglavnom poslužuje uz pire krumpir ali ukoliko volite punjene paprike dobar je trenutak za okušati se u pripremi malo drugačijih recepata. Odlične kombinacije od povrća, kvinoje, prosa, griza, ali i one od sira te šunke i pršuta obećavaju nova iskustva vašim okusnim pupoljcima. Dovoljno je prisjetiti se kako ukusne mogu biti pimientos rellenos, paprike pripremljene po španjolskom receptu u kojem se paprike pune manchego sirom, ali i piletinom te ribom. Tu su i neodoljive grčke ideje, crvene paprike punjene tunom, ali ne kuhane već pečene i nadjevene, a za koje donosimo recept.
Grčke punjene paprike
Sastojci:
6 mesnatih crvenih paprika
2 konzerve tune
2 dl kiselog vrhnja
3 žlice mliječnog sirnog namaza
3 žlice paste od maslina
žlica kapara
sok pola limuna
svježi peršin
sol, papar
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 220 stupnjeva. Paprike posložite u lim za pečenje i ispecite dok im koža ne pocrni. Izvadite pečene paprike, pokrijte kuhinjskom krpom i ostavite da se ohlade. Izvadite tunu iz konzerve, ocijedite te pomiješajte s kiselim vrhnjem i mliječnim namazom. Dodajte pastu od zelenih maslina i začinite limunovim sokom, sitno narezanim peršinom te po želji dodajte sol i papar. Pečene paprike očistite od pečene kore i sjemenki. Uklonite peteljke pa ih jednu po jednu napunite nadjevom. Poslužite uz domaći kruh, masline i kapare.