Ljubitelje sangrije razveselit će recept koji smo pronašli - sangrija u obliku torte! Sangrija se u ovom receptu pretvara u ukusno dekadentnu tortu, koja se može pohvaliti svim ljetnim okusima voća i crnog vina, dakle okusima klasičnog španjolskog koktela. Priprema je zapravo prilično jednostavna iako vam možda to na prvu ne izgleda tako, ako ništa onda zbog dugog popisa sastojaka. Naime, za ovaj recept vam treba puno voća - od krušaka i breskvi, preko jagoda i višanja pa do naranče i, naravno, crnog vina. Ipak, sama priprema nije komplicirana i za sve vam treba oko sat i dvadeset minuta, s uključenim hlađenjem i maceriranjem. Provjerite!

Sastojci:
100 g krušaka, oguljenih i nasjeckanih
100 g breskvi ili nektarina očišćenih od koštica i nasjeckanih
100 g jagoda, oljuštenih i nasjeckanih
100 g višanja očišćenih od koštica i nasjeckanih
280 g šećera
225 g maslaca, omekšalog
1 naranča, samo korica
150 ml crnog vina
225 g samodizajućeg brašna
100g mljevenih badema
1 žličica praška za pecivo
3 srednja jaja
50 ml likera od naranče
1 žlica granuliranog šećera
Za ukras:
1 manja naranča, izrezana na kriške
1 limun, izrezan na kriške
šaka jagoda i šaka višanja

punch-bowl-gae6309288_1920.jpg
Pixabay 

Priprema:
Stavite kruške, breskve, jagode i trešnje u zdjelu i pospite ih s 50 g šećera. Promiješajte, zatim ostavite sa strane 30 minuta da se macerira.
Zagrijte pećnicu na 180C i namastite i obložite dno i stranice okruglog kalupa za torte papirom za pečenje. Preostali šećer, maslac, narančinu koricu i 100 ml crnog vina stavite u veliku zdjelu i tucite električnom pjenjačom dok se dobro ne sjedine. Dodajte brašno, bademe, prašak za pecivo i jaja, pa ponovno miješajte dok ne dobijete glatku smjesu. Dodajte pola nasjeckanog voća i 1 žlicu tekućine iz zdjele i lagano promiješajte žlicom da se sjedini. Stavite smjesu u pripremljeni kalup i poravnajte vrh tako da smjesa bude ravna. Pecite u sredini pećnice 1 h - 1 h 15 min dok torta ne naraste, ne postane zlatna i dok čačkalica umetnuta u sredinu ne izađe suha. Pokrijte folijom ako torta počne previše rumeniti s gornje strane. Kad je pečena, ostavite je u kalupu 15 minuta prije nego što je prebacite na rešetku da se ohladi.

profimedia-0234634421.jpg
Profimedia 

Nakon što je torta dovoljno ohlađena za rukovanje, ali idealno još malo topla, zagrijte preostalo crno vino i liker od naranče zajedno s granuliranim šećerom u tavi dok se ne otopi, pojačajte vatru i kuhajte nekoliko minuta dok ne dobijete sirup. Preokrenite tortu i stavite ostatak voća na vrh torte, a zatim prelijte sirupom.
Ukrasite po želji - s kriškama naranče i limuna, same ili zajedno s dodatnim bobičastim voćem ako želite. Poslužite uz crème fraiche ili sladoled od vanilije.