Danas pišemo o micheladi, vrlozanimljivom koktelu baziranom na pivi, začinima i citrusima, piću idealnom za vruće ljetne dane. Uostalom, potječe iz Meksika a Meksikanci znaju svoja pića, zar ne?
Michelada se obično sastoji od nekog svijetlog meksičkog piva, ljutog umaka u meksičkom stilu i citrusa - obično u obliku soka od limete, makar može i limun. Odatle, recept može ići u mnogo smjerova, s raznim začinima i umacima, od rajčice recimo.

michelada-g84abf562b_1920.jpg
Pixabay 

Podrijetlo ovog koktela je prilično nejasno, a jedna verzija potječe od povjesničara pića Davida Wondricha o Michelu Esperu Jorgeu, koji je u sjevernom Meksiku, 1970-ih, vjerojatno dao naziv piću i u njega uključio ljuti umak i slane začine. Do danas je recept imao razne varijacije ali pivo je uvijek osnova ovog koktela. Micheladu se može obogatiti tekućim dimom, mješavinom soka od rajčice i školjki, crnim paprom ili umakom kao što je Worcestershire.
A evo kako ovaj koktel možete napraviti kod kuće!

Sastojci:
1 žlica soli, za rub čaše
1 žlica tajína, za rub čaše (ovu mješavinu začina možete naći u dućanima sa začinima)
Kriška limete za obrubljivanje čaše, plus kriške svježe limete za ukrašavanje (po izboru)
3.5 dcl lagane meksičke pive
30 ml soka od rajčice
Malo ljutog meksičkog umaka po izboru
14 ml svježe iscijeđenog soka od limete (od 1 limete)

profimedia-0341917389.jpg
Profimedia 

Priprema:

Prvo napravite smjesu za rub čaše: pomiješajte sol i tajín i stavite na tanjur. Uzmite krišku limete i njome protrljajte vanjski rub čaše. Umočite rub u mješavinu soli i tajína i stavite sa strane.
Potom tu čašu napunite 2/3 ledom, a zatim polako ulijevajte pivo. Zatim dodajte sok od rajčice, ljuti umak i sok od limete, kao i sve dodatne mješavine koje želite koristiti. Lagano promiješajte i po želji ukrasite limetom te poslužite!