Za kombinaciju okusom neutralne i uvijek popularne mozzarelle i voća zasigurno ste čuli, a za sve ljubitelje zanimljivih, malo drugačijih obroka donosimo recept za pripremu salate koja spaja topli netom grilani slani sir halloumi, hladnu i osvježavajuće listiće mente. Sir pripremljen na grilu nije novost ali nije na odmet podsjetiti se zašto je sir halloumi dobar izbor za grilanje. Najvažnij jee razlog taj što ima visoku točku topljivosti, a zahvaljujući tom svojstvu, toplina će otvoriti novu paletu okusa, a sir se neće lijepiti po roštilju. Ovaj sir također vežemo uz odlične recepte Grčke, Cipra i Turske, proizvodi se od mješavine kozjeg i ovčjeg mlijeka (može biti i u kombinaciji s kravljim mlijekom), slanog je okusa i teksture slične mozzarelli. Pečen se poslužuje kao toplo predjelo uz povrće, salate te namaze poput humusa i tahinija. Izlaganjem visokim temperaturama dobiva koricu i lijepu boju.
Vrijeme je ta pripremu salate koja je i odličan prilog jelima s roštilja, a u ovoj je kombinaciji zanimljivo kako upravo slani okus sira otvara još bolji okus lubenice.
Salata od lubenice i grilanog sira
Sastojci:
500 g očišćene i na komadiće narezane lubenice
2 žlice bijelog octa
maslinovo ulje
1 čili papričica, sitno nasjeckana
500 g halloumi sira, narezanog na manje komade
šaka listića menete
sol
Priprema:
narezanu lubenicu odložite u posudu. Umiješajte ocat, malo maslinovog ulja uz dodatak dodajte malo soli. Promiješajte te dodajte čili papričicu. Sve zajedno prelijte preko lubenice i ostavite 15 minuta. Zagrijte gril tavu te grilajte sir narezan na kriške dok površina ne dobije zlatnu boju. Na tanjuru za posluživanje složite sir i lubenicu, prelijte s preljevom koji je ostao u posudi od mariniranja lubenice te dodajte listiće menete. Poslužite!