Sezona domaćeg voća koje dospijeva u ljetnim mjesescima potiče na uživanje kako u svježim plodovima tako i u receptima u kojima se breskve i marelice zvijezde tanjura. Jer osim što osvajaju sočnošću i okusom ovo je voće i vrlo zdravo. Pa tako marelice imaju nisku kalorijsku vrijednost, te se preporučuju osobama koje paze na unos kalorija te voćnog šećera. Sadrže male količine natrija, velik udio kalija te obiluju elementima u tragovima kao što su mangan, fluor, kobalt i bor. Zahvaljujući tim sastojci marelice pridonose ravnoteži živčanog sustava smanjujući nemir, depresiju i strahove. Najvažniji sastojak svježih ali i sušenih marelica jest beta karoten ili provitamin A koji čuva vid. Sušene marelice obiluju i željezom pa su izvrstan pomagač u borbi protiv anemije. U kratkoj sezoni kroz koju dospijevaju na tržnicu

Breskve sadrže oko 80 posto vode, devet posto šećera, vitamin A, vitamine B, vitamin C, folnu kiselinu i minerale (magnezij, kalij, fosfor, kalcij, cink, željezo). Riječ je o iznimno važnom voću u našoj prehrani koje jača imunosni sustav, srce, krvne žile i krvotok, štiti od slobodnih radikala, potiče izlučivanje vode iz tijela, ublažava otekline, djeluje kao lagani laksativ te smanjuje napetost i stres.

A kako jednostavno očistiti breskvu od koštice bez da gubite na vremenu i živcima te da sačuvate oblik voća? Imamo odličan savjet koji smo otkrili na Instagram profilu slavne Padme Lakshmi. Uvjerite se kako nije teško a sigurno smo da ćete ovako očišćenu breskvu s još većim zadovoljstvom i pojesti.

Zagrizite u ovo izuzetno voće. U svježe oprane zrele komade koji svoje mjesto imaju i u odličnim slatkim receptima. Donosimo kako pripremiti nabujak od griza s marelicama, voćne ražnjiće, crumble pitu te mini pite.

Nabujak od griza s marelicama
Sastojci:
8 velikih marelica
500 ml mlijeka
70 g instantne pšenične krupice
2 žlice šećera
2 jaja
200 g posnoga sira
2 žlice vanilin šećera
šećer u prahu za posipanje

Priprema:
Marelice operite, posušite, prerežite napola i odstranite koštice. U loncu zakuhajte mlijeko, uspite krupicu pa kratko prokuhajte da se griz zgusne. Umiješajte šećer i maknite lonac sa štednjaka. Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. Odvojite bjelanjke od žumanjaka. Žumanjke izmiksajte sa svježim sirom i šećerom pa ih umiješajte u griz. Na kraju u smjesu dodajte snijeg od bjelanjaka. Smjesu od griza rasporedite u jednu veću ili četiri manje namašćene vatrostalne posude pa poslažite marelice s ravnom stranom prema dolje.

Ražnjići s marelicama
Sastojci:
12 zrelih marelica ili 24 polovice marelica iz kompota
1 žlica meda
2 žlice ulja

Priprema:
Marelice operite, posušite, prepolovite, uklonite košticu i nanižite tri polovice na kraće prutiće za ražnjiće. Pomiješajte med i ulje, premažite marelice pa ih pecite na roštilju sa svake strane 7 minuta. Tijekom pečenja premazujte ih medom i uljem. Pečene marelice poslužite sa sladoledom od vanilije i umakom od šećera.

Crumble s breskvama
Sastojci:
400 g brašna
160 g šećera
2 žlice vanilin šećera
300 g maslaca
8 bresaka
4 žlice šećera u prahu
3 žlice soka limuna
250 g kiselog vrhnja
cimet

Priprema:
Pećnicu zagrijte na 200 stupnjeva. Pomiješajte brašno, šećer, vanilin šećer i maslac pa oblikujte mrvice. Breskve prelijte kipućom vodom i ogulite. Pomiješajte ih sa šećerom u prahu i limunovim sokom. Zajedno s mrvicama raspodijelite u osam kalupa za složenac pa pecite 25-30 minuta. Ukrasite vrhnjem i cimetom.

Mini pite s breskvama
Sastojci:
Za tijesto:
2 grančice timijana
125 g mekog maslaca
75 g šećera u prahu
prstohvat soli
1 jaje
200 g brašna
30 g praška za puding od vanilije

Ostalo:
300 g marcipana
120 g mekog maslaca
1 žličica naribane limunove korice
2 jaja
2 žumanjka
60 g brašna
4 breskve
60 g marmelade od marelica
2 žlice soka limuna
1 žlica šećera u prahu

Priprema:
Nasjeckajte listiće timijana. Zamijesite ih sa sastojcima za tijesto, omotajte prozirnom folijom pa ostavite 30 minuta u hladnjaku. Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. Namastite osam malih kalupa za pite promjera 10 centimetara. Izvaljajte tijesto pa izrežite u oblik kruga promjera 12 centimetara, a zatim obložite kalupe. Oblikujte mrvice od marcipana pa kremasto pomiješajte s maslacem, limunovom koricom, jajima i žumanjcima. Umiješajte brašno. Kremu stavite na tijesto pa pecite oko 30 minuta. Operite breskve, narežite ih na ploške pa poslažite na pite. Pecite desetak minuta. Uz miješanje zagrijte marmeladu, sok limuna i šećer u prahu, a potom premažite breskve. Ostavite da se posuši.