Ljeti nam se najmanje da kuhati, složit će se, zar ne? Zato, kad nađemo neki recept za ukusno jelo a koje ne zahtijeva dugotrajni boravak uz štednjak, rado ćemo ga podijeliti s vama! Jedan od takvih recepata je za većini omiljeno ljetno jelo - tjesteninu s umakom od rajčica. Istina, tjestinina se mora skuhati ali umak od rajčica - ne mora! Kako? Vrlo jednostavno, koristit ćemo zrele rajčice koje ćemo pasirati, sjediniti s ostalim sastojcima i umak ostaviti pokriven u hladnjaku do 8 sati. Što duže stoji, to će okusi imati više vremena da se sljube. Možda je najbolje da umak napravite ujutro i imat ćete odličnu večeru!
Recept provjerite u nastavku:

Sastojci:
4 do 5 srednjih rajčica ili desetak manjih cherry rajčica, prepolovljenih na pola
1 češanj češnjaka, nariban
3/4 šalice fino ribanog parmezana, plus još za ukras
4 žlice neslanog maslaca, narezanog na male komadiće
3 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja, plus još za prelijevanje
korica i sok jednog limuna
1 žličica balzamičnog octa
1 žličica meda
1/2 žličice mljevene crvene paprike
Sol i papar
Bosilja
Tjestenina po želji

spaghetti-g606dfee6d_1920.jpg
Pixabay 

Priprema:

Prvo pripremite rajčice - nježno stisnite svaku polovicu rajčice kako biste ih ocijedili i očistili od sjemenki. Nasjeckajte meso rajčice na komade i stavite ih u veliku zdjelu. Zgnječite ih stražnjom stranom drvene žlice ili gnječilicom za krumpir ili pak rukama da dobijete male komadiće. Sad dodajte češnjak, parmezan, maslac, maslinovo ulje, limunov sok i koricu, balzamični ocat, med, ljuskice crvene paprike, sol i papar. Promiješajte da se sjedini. Pokrijte zdjelu plastičnom folijom i ostavite na sobnoj temperaturi 15 minuta. Potom smjesu stavite u frižider na najmanje jedan sat ili pak osam sati.
Prije posluživanja skuhajte tjesteninu, kad je skoro gotova, prebacite je u zdjelu s umakom, promiješajte, po potrebi jos začinite te dodajte bosiljak i parmezan po želji te prelijte s malo maslinovog ulja.